hamburger-icon

Kliker.info

Adnan Terzić,direktor Autocesta FBiH tvrdi : Autoputem do Mostara za četiri godine

Adnan Terzić,direktor Autocesta FBiH tvrdi : Autoputem do Mostara za četiri godine

24 Jula
15:48 2017

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić rekao je u intervjuu za Večernji list da će autoput uskoro stići do Mostara.

– Mi imamo plan izgraditi poddionicu od Zvirovića do Počitelja za 30 mjeseci. Zatim nastavak od Počitelja prema Kvanju dužine 7 kilometara se planira raditi 26 mjeseci i može se raditi paralelno. I zatim ide dionica od tunela Kvanj do Bune za što su predviđeni radovi od 36 mjeseci – rekao je Terzić za  Ve;ernji list.

Dodao je da, ukoliko se sve posloži i svi se opredijele da idemo u tome pravcu, za četiri godine autocesta može doći blizu Mostara.

Za sve ovo su osigurani novci. S tim što za izgradnju dionice Počitelj – Kvanj, Europska banka za obnovu i razvoj uvjetuje povećanje akciza na gorivo, a radi se o 30 miliona eura koje je EBRD osigurao.

– Od tunela Kvanj prema Buni imamo odobrenih 100 miliona eura od Europske investicijske banke (EIB), a ova banka ne uvjetuje povećanje akciza. Međutim vlasti iz Federacije BiH traže od državnog ministarstva da ne potpisuje taj sporazum ako se ne povećaju akcize, rekao je on.

Istakao je da su akcize jako bitne za buduće dionice autoceste i za njeno ubrzanje.

– Međutim mi imamo sada 280 miliona eura koju nam nudi EIB. Ponavljam radi se o 100 miliona eura za Tunel Kvanj – Buna, zatim 50 miliona eura za tunel Zenica. Uz to imamo na raspolaganju 100 miliona eura od OPEC-ovog fonda OFID-a za nastavak prema Nemiloj gdje su mostovi i vijadukti, te još 36 miliona eura koje nam daje Kuvajtski fond za obnovu i razvoj. Nitko od ovih financijera ne uvjetuje povećanje akciza a mi smo trenutačno u poziciji da stvari sami sebi uvjetujemo akcizama –  kazao je Terzić.

(Kliker.info-INS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku