hamburger-icon

Kliker.info

Admiral James Foggo : Pravo BiH je da izabere kakav odnos s NATO-om želi

Admiral James Foggo : Pravo BiH je da izabere kakav odnos s NATO-om želi

12 Decembra
16:07 2019

Admiral James Foggo, zapovjednik Združenih savezničkih snaga u Napulju, prisustvovao je u četvrtak ceremoniji primopredaje zapovjedne dužnosti u NATO-ovom štabu u Sarajevu.

Dužnost zapovjednika od brigadne generalice Marti J. Bissell preuzeo je brigadni general William J. Edwards, javlja Anadolija.

Foggo se nakon ceremonije osvrnuo na podijeljenost unutar Bosne i Hercegovine u vezi s putem ka integracijama u NATO, posebno u svjetlu činjenice da je bh. entitet Republika Srpska jasno dao do znanja da će pratiti stav Srbije kad je riječ o tom pitanju. S druge strane, u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine privrženi su članstvu u NATO-u.

Nema povezanosti između Srbije i BiH

Mornarički admiral NATO-a istakao je da ne vidi mnogo povezanosti između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Rekao je da je Srbija odabrala biti na putu partnerstva s NATO-om, što joj omogućuje učešće u više od 1.000 projekata saradnje, a ima i mogućnost da postane članica Saveza ako to želi.

“NATO je ovdje veoma dugo. Prisutan je 15 godina, kao NATO štab Sarajevo, prije toga kao IFOR, zatim SFOR, s desecima hiljada pripadnika. Naša namjera i cilj jest da pomognemo Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u njihovom razvoju, profesionalizmu. Kad je riječ o partnerstvu, imat ćete ga onako kako vi želite. Pravo je Bosne i Hercegovine i ljudi u Bosni i Hercegovini da izaberu, kao demokratsko društvo, šta žele i kakav odnos žele. Ako želite partnerstvo s NATO-om, mi ćemo to pozdraviti, a ako želite nešto drugo, pozdravit ćemo i to”, kazao je Foggo.

Pojasnio je da je došao u Sarajevo uveličati događaj ceremonije primopredaje zapovjedne dužnosti jer je, kao zapovjednik Združenih savezničkih snaga u Napulju, između ostalog, zadužen za mnoge štabove na Balkanu, a prvenstveno za onaj u Sarajevu.

Posvećenost NATO-a Bosni i Hercegovini

Istakao je da je zadovoljan onim što je uradila Bissell na poziciji zapovjednika NATO-ovog štaba u Sarajevu i poželio uspjeh Edwardsu, za koga je kazao da je vrlo sposoban vojnik, ali i doktor nauka.

“Nadam se da će Edwards lekcije i iskustvo koje je stekao u vojsci, ali i u civilnoj karijeri, odnosno obrazujući se i stječući zvanje doktora nauka, iskoristiti da pomogne Bosni i Hercegovini da ide naprijed, ali isto tako Oružanim snagama Bosne i Hercegovine”, rekao je Foggo.

Edwards se kratko predstavio i iskazao posvećenost NATO-a Bosni i Hercegovini, objasnivši da je i dalje cilj podrška reformi odbrambenog sektora te zemlje i nastavak partnerskog odnosa.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku