hamburger-icon

Kliker.info

Adil Osmanović: U Stranci demokratske akcije je mobilno stanje!

Adil Osmanović: U Stranci demokratske akcije je mobilno stanje!

20 Aprila
08:50 2015

adilosmanovic6Adil Osmanović, novi ministar civilnih poslova BiH, najavljuje visok stepen razumijevanja i povratak povjerenja u strukturama nove izvršne vlasti.U intervjuu za “Nezavisne” Osmanović, koji je i potpredsjednik SDA i drugi čovjek ove stranke, kaže kako očekuje dolazak nove garniture mladih funkcionera na čelo stranke na kongresu 26. maja.”Teren će imati presudan utjecaj na izbor novog rukovodstva”, ističe on.

NN: Nedavno ste imenovani na čelo Ministarstva civilnih poslova koje je, opće je mišljenje, jedan od najznačajnijih, ali i najsloženijih resora u državi zbog paketa nadležnosti koje mu pripadaju. Da li ste zadovoljni organizacijom i zatečenim stanjem?

OSMANOVIĆ: Ministarstvo civilnih poslova zaista ima širok spektar oblasti i njega često nazivaju “malo Vijeće ministara”. Dakle, riječ je o devet sektora, za državljanstvo i putne isprave, zatim za rad, zapošljavanje, socijalnu zaštitu i penzije, pa onda sektor za zdravstvo, za obrazovanje, za nauku i kulturu, za sport… Evo, tu sam već nekih 15 dana i pokušavam se što je moguće bolje upoznati sa saradnicima, održali smo već dva kolegija i mogu reći da Ministarstvo dobro funkcioniše. Međutim, sve zavisi od političke volje, koliko će Ministarstvo u punom kapacitetu moći da odrađuje svoj dio posla.

NN: Šta će biti prioriteti resora civilnih poslova u predstojećem periodu?

OSMANOVIĆ: Ono što treba maksimalno pokušati iskoordinirati je pitanje sektora obrazovanja. Treba da vidimo i suočimo se s ovim problemima koje imamo sa dječicom povratnika u opštinama Bratunac, Konjević polje i Kotor Varoš. Smatram da je ovdje politika bespotrebno umiješala prste i da se ovo pitanje može i treba riješiti, uz visok stepen razumijevanja. Također, treba pokušavati iskoordinirati neke stvari i kada je u pitanju sektor zdravstva. Tu imamo jedno tijelo, koje je sastavljeno od ministara iz entiteta i Brčko distrikta, i oni dosta dobro rade. Jako je značajan i ovaj drugi dio, kada su u pitanju nauka, kultura i sport, i na tom polju nam je neophodno aktivno učestvovanje entiteta i kantona. Naravno, ponavljam, za sve ove stvari treba nam visok stepen političkog razumijevanja, naročito u samom radu Vijeća ministara.

NN: A da li ga ima u ovom trenutku?

OSMANOVIĆ: Aktuelni saziv Vijeća ministara uglavnom čine iskusni ljudi, koji su do sada obnašali značajne dužnosti na razini entiteta i države. I mogu slobodno reći da je ovo naše, današnje Vijeće ministara, stabilizirajući faktor u BiH. Među nama je visok stepen razumijevanja i kolegijalnosti i nastojaćemo  takvu jednu klimu zadržati do kraja mandata.

NN: Po utjecaju ste drugi čovjek SDA i predvodnik reformske struje, bliske preminulom lideru Sulejmanu Tihiću. Stranku u maju očekuje kongres na kojem će biti birano novo rukovodstvo i stranačke strukture. Šta Vi lično očekujete od kongresa?

OSMANOVIĆ: U SDA je zaista potpuno mobilno stanje. Raspisali smo izbore, koji se provode od samih ogranaka, mjesnih zajednica, preko opštinskih organizacija, pa do regionalnih i kantonalnih odbora, kako bismo se pripremili za kongres 26. maja. Ono što je primjetno jeste da je prilikom ovih unutarstranačkih izbora značajan broj novih, mladih ljudi, što je dobro, jer stranku treba podmlađivati. Ono što mogu s ove distance reći jeste da je teren taj, baza je ta koja će imati presudan utjecaj na izbor novog rukovodstva. Vi znate da je SDA pokazala visok stepen demokratičnosti, a tako će biti i 26. maja. Za sve pozicije koje budu birane na kongresu – biće veći broj kandidata, a delegati će biti u prilici da izaberu one za koje smatraju da će na najbolji način provoditi program i politiku SDA na svim nivoima.

NN: Kada već govorite o bazi i terenu, gotovo je izvjesno da će teren i Vas predložiti kao kandidata za novog lidera. Možemo li u ovom trenutku najaviti da ćete prihvatiti kandidaturu?

OSMANOVIĆ: Naravno, ukoliko teren ocijeni da sam ja respektabilan kandidat za predsjednika SDA, ja ću tu kandidaturu prihvatiti. Iako je još prilično rano o tome govoriti, i vidjećemo kakvi će prijedlozi s terena pristizati. A ja sam spreman prihvatiti sve ono što opštinske, kantonalne i regionalne organizacije predlože.

NN: Nakon sjednice Glavnog odbora SDA u petak procurile su informacije da će Izetbegoviću, koji je sam potvrdio vlastitu kandidaturu, protukandidat biti Šemsudin Mehmedović. Šta možete reći o tome?

OSMANOVIĆ: Smatram da, prije svega, treba sačekati da se provedu i završe izbori na razini opštinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija. Niko sam sebe ne može kandidirati za predsjednika; procedure su takve da se s terena predlaže kandidat za predsjednika, a onaj kandidat koji ima dovoljno kandidatura, ukoliko ih prihvati, na kongresu će ući u utrku za predsjednika SDA.

NN: Politička situacija u BiH, koju uveliko kreira i Vaša stranka, i dalje je prilično složena. Kuda, zapravo, ide SDA?

OSMANOVIĆ: SDA je snažna politička stranka i nju tek tako ne može nijedan lider usmjeriti u jednom ili drugom pravcu. I nije samo bitno ko će biti na čelu i lider SDA, nego i ko će sjediti u najužem rukovodstvu, počevši od Kolegijuma pa do Predsjedništva. Jer oni su ti koji treba da daju podršku predsjedniku da provodi politiku SDA, ali i ti koji moraju na zvaničnim organima voditi ozbiljne diskusije i kritikovati određene poteze. Dakle, treba da dobijemo rukovodstvo koje će razmišljati svojom glavom i biti spremno da se kritički osvrne prema predsjedniku i drugim stranačkim funkcionerima, kada je u pitanju provođenje politike SDA.

Cijene putnih isprava

NN: Građani BiH sve više negoduju zbog današnjih cijena putnih isprava. Da li je zbog teškog socijalnog stanja u društvu moguće napraviti bilo kakve korekcije u cijenama, ali i ubrzati proces izdavanja isprava?

OSMANOVIĆ: Želim najprije odati priznanje IDDEEA, kao jednoj zaista respektabilnoj instituciji. A što se tiče procesa brzine izdavanja isprava, mislim da se tu mogu uraditi određeni pomaci kako bismo sve ubrzali. Mi danas imamo jedan od boljih kvaliteta identifikacionih dokumenata, pa kada su u pitanju i zemlje EU. A o pitanju cijene je nezahvalno govoriti u ovom trenutku jer, naravno, najprije treba da se upoznam s trenutnom situacijom. Mi često uvodimo nove dokumente upravo zbog pitanja sigurnosti, što je od nas traženo. Ali, evo, kad se upoznam s tim stvarima, vidjeću postoji li mogućnost da se naprave određena preispitivanja cijena.

Almedin Šišić (Nezavisne novine)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - POZIV
    puka 59 - POZIV 21 Aprila, 16:44

    VETERANI 317 SBBR SA VRATA BOSNE TVRDE DA U NAŠOJ OPĆINI NIKO NEZNA NI ZA KAKVE SASTANKE NEMA INFORMACIJA NAJVJEROVATNIJE DA SVE OSTANE ISTO U PRIĆUVI – REZERVI NOVI A DOŽIVOTNO I DALJE STARIH .POZDRAV DOMOVINI

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku