hamburger-icon

Kliker.info

Abu Mahmoud za AFP: “Revolucija u Siriji je gotova, izdani smo! “

Abu Mahmoud za AFP: “Revolucija u Siriji je gotova, izdani smo! “

22 Februara
16:08 2013

Abu Mahmoud, bivši oficir sirijske vojske i prebjeg, danas zapovjednik ‘Bataljona 309’, pobunjeničke jedinice koja iz grada Atme (u bilizini turske granice) vrši upade u Siriju, dao je intervju za AFP u kojem ne krije razočaranje stanjem u tzv. Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA), te kriminalnim ponašanjem čelnika opozicije i pojedinih zapovjednika na terenu. ‘Istinska revolucija u Siriji je gotova, izdani smo’, izjavio je Abu Mahmoud, jedan od prvih prebjega iz vojske predsjednika Bashara al-Assada, koji se sa tridesetak istomišljenika i sedam kalašnjikova prije dvije godine odmetnuo i pridružio islamističkim milicijama u nadi kako će svrgnuti vladu u Damasku. Sada je, barem prema njegovim riječima, počeo sumnjati u ciljeve za koje je mislio da se bori.

Razlog tomu je kriminalno ponašanje većine boraca u pobunjeničkim redovima i ‘besramno bogaćenje zapovjednika i oporbenih čelnika’."Dok se oni bogate mi nemamo što jesti. Poslali su nas kao ovce na klanje".'U početku smo se borili sa sedam kalašnjikova. Moji su se ljudi, sedmorica po sedmorica, smjenjivali u borbi, dok nismo dobili oružje. Prije smo dobivali i novac od Mustafe Sheikha, bivšeg zapovjednika Slobodne sirijske vojske. Sada na frontu dobivamo samo municiju, ali ne i oružje i novac. Poslali su nas kao ovce na klanje. Čak nemamo što jesti. Za što se borimo? Za našu zemlju ili za one koji besramno kradu i zauzimaju značajne pozicije koristeći se revolucijom’, izjavio je Abu Mahmoud.Osim što upire prstom u tzv. ‘političke lidere revolucije’, koji očigledno zadržavaju izdašnu novčanu pomoć za sebe, razočaran je i ponašanjem zapovjednika pobunjeničkih milicija na terenu. Dok opozicione  čelnike naziva ‘korumpiranim lopovima’, za pobunjeničke vođe tvrdi kako su se obogatili na’ besraman način’.
 
‘Sramota je kako su se obogatili na račun istinskih revolucionara, koji su poginuli u pravim danima borbe. U zonama pod našom kontrolom pljačkaju sve što stignu. Takozvani zapovjednici nas šalju u smrt, a oni ostaju u pozadini i zgrću bogatstvo. Nikada ih nema na prvoj crti bojišnice. Kažu kako oni vode pobunu, no, gdje god dođu uzimaju sve što se može prevesti u Tursku i to prodaju. Uzimaju sve; automobile, električne kućanske aparate, gorivo, antičke predmete, baš sve’, nastavlja razočarano Mahmoud.Abu Mahmoud je nabrojao imena desetak zapovjednika FSA, kojima je jedina zadaća da ‘uzmu sve što se može uzeti u Idlibu i Aleppu. Za jednog od njih, koji zapovijeda jedinicom od sto ljudi tvrdi kako je poznat po svojim pljačkaškim pohodima u Aleppu, gdje upada u napuštene stanove, ali i po tome što prodaje oružje potrebno za borbu i otete automobile. ‘Prodao je čak i ured u pograničnom gradu Bab al-Hawa iz kojeg je zapovjedao, kako bi sagradio dvije kuće i oženio treću ženu. Problem je što te ljude podržavaju u inozemstvu’, rekao je Abu Mahomoud.
 
‘Oni koji su prvi uzeli oružje, razočarani napuštaju borbu!'Zapovjednik ‘Bataljona 309’ priznaje kako ‘su oni koji su prvi krenuli u sukob s vladinim snagama, frustrirani kriminalom i korupcijom u vlastitim redovima,tako da mnogi od njih odlaze i napuštaju pobunjeničke redove’. On je, za sada odlučio ostati, ali tvrdi kako i kad ide cijepati drva ispred kuće, sa sobom nosi kalašnjikov.Sirijski pobunjenici su također razočarani i osjećaju se izdanima od strane SAD-a. New York Times je skoro u isto vrijeme objavio razgovore s pobunjeničkim vođama od kojih jedan kaže: ‘Zašto je Amerika intervenirala u Libiji, a u Siriji ne? Po mom mišljenju, Amerika ovim ratom želi oslabiti Assadovu vojsku za sukob s Izraelom. Amerika se samo brine o Izraelu i to je razlog za što možemo reći da samo Allah i jihadisti brinu o nama’. Naravno da su mišljenja koja prenosi NYT, mišljenja očajnika, koji u ovom trenutku ni sami ne znaju za što se bore, ni tko ima koristi od tzv. revolucije,koju je podržavala (i još uvijek podržava) i Hrvatska vlada, opravdanjem "kako se radi o borbi sirijskog naroda za slobodu i demokraciju". Riječi Abu Mahmouda najbolje govore za što su se "borili" opozicioni  čelnici i ratni zapovjednici pobunjeničkih jedinica. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku