hamburger-icon

Kliker.info

Mostar spreman za tradicionalne 451. skokove

Mostar spreman za tradicionalne 451. skokove

27 Jula
09:49 2017

U nedelju, 30. jula u 16.30 sati počinju tradicionalni 451. takmičenje u skokovima sa Starog mosta u Mostaru, javlja INS.

Učestvovati će 31 takmičar u kategoriji skokova na glavu i 26 takmičara u kategoriji skokova na noge, a takmičenje ima međunarodni karakter.

Manifestacija se završava noćnim programom i skokovima sa bakljama u 22 sata, nakon čega se organizira after party do kasno u noć uz dodjelu nagrada i priznanja.

Dan prije, u subotu, 29.07. počinje dvodnevni tradicionalni turnir u tavli u mostarskoj Tabhani i na platou ispod Starog mosta, uz učešće takmičara iz cijele BiH. Isti dan navečer u 20 sati je planiran koncert na platou ispod Starog mosta koji će trajati do kasno u noć.

Ne treba propustiti takmičenje u skokovima sa Starog mosta, koje se od 1968. organizira u julu/srpnju svake godine, mada historijski izvori pominju da se sa njega skakalo još od vremena gradnje.

Grad na Neretvi i ove godine dostiže rekordne brojeve kada su u pitanju posjete turista. Iz Turističke zajednice HNK kažu da je broj turista u junu i julu ove godine znatno veći kada se napravi usporedba s istim mjesecima u prošloj godini.

Inače, skokovi sa Starog mosta su jedinstveni, budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova. Imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i nauke, a kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.

Uskoro bi mostarski skokovi mogli postati svjetsko vlasništvo, jer bi se, kao najvažniji turistički događaj i brend ne samo za Mostar nego i cijelu BiH, mogli uskoro naći na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku