hamburger-icon

Kliker.info

State department: Organizatori referenduma ugrožavaju stabilnost i snosit će posljedice

State department: Organizatori referenduma ugrožavaju stabilnost i snosit će posljedice

26 Septembra
15:26 2016

departmentofstate2Uprkos najavama da će referendum o danu RS u manjem bh. entitetu, bez obzira na jasno međunarodno protivljenje, ipak biti održan, do samog početka izjašnjavanja zvanični Vašington ostavljao je prostora da se od tog protuustavnog čina odustane.

Finalne i obavezujuće

Amerikanci zato ostaju pri stavu da organizatori ovog ilegalnog referenduma trebaju snositi posljedice, jer to ugrožava stabilnost u Bosni i Hercegovini.

– Oni koji potkopavaju dejtonske institucije moraju se smatrati odgovornim za svoje destabilizirajuće akcije – rečeno je „Avazovom“ dopisniku iz izvora u State departmentu.

Nazivajući zato ovaj referendum „direktnim kršenjem“ odluka najviše sudske instance – Ustavnog suda BiH, spomenuto izjašnjavanje u centrali američke diplomatske mreže  iznova su nazvali “trošenjem vrijednih resursa” koji “neće rezultirati napretkom u pogledu 9. januara kao praznika” u entitetu RS.

Odgovarajući u pisanom obliku na naš upit o svemu tome, zvaničnik ministarstva vanjskih poslova SAD podsjetio je da su odluke Ustavnog suda BiH “dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i da su, kao takve, finalne i obavezujuće i da moraju biti poštovane”.

Politički izazovi

U State departmentu iznova podsjećaju da je poštivanje vladavine zakona od svih u Bosni i Hercegovini od presudnog značaja za demokratski proces u zemlji.

Insistirajući očito na mogućim legalnim posljedicama za organizatore ovog referendumskog kršenja Ustava BiH, u Vašingtonu još navode da se “bez funkcionalnog legalnog okvira i stabilnosti, koje on nudi, zemlja suočava s nemogućim”.

Erol Avdović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku