hamburger-icon

Kliker.info

60 minuta : Savez napolje; Ćiro, ostani; Miske, ne idi iz reprezentacije

60 minuta : Savez napolje; Ćiro, ostani; Miske, ne idi iz reprezentacije

24 Novembra
07:54 2009

Na nogometnoj reprezentaciji BiH profitiraju svi. Svi osim onih najzaslužnijih – igrača. Njima, recimo, saveznici nisu bili u stanju ni obećati premiju za plasman na SP iako samo na TV pravima zarađuju milione eura. Čelnici saveza, predvođeni Dominkovićem, Čekom i Ušanovićem, već sada su prodali sva TV prava do 2014. godine, bez obzira na to što im mandat istječe 2010.Savez je, naime, ta prava prodao dva puta, različitim agencijama. Svi znaju ugovor sa Kentarom, ali niko ne zna ko ga je potpisao. Predsjednik Saveza Čolaković zna za ugovor i zna ko ga je potpisao – Ušanović.Mnoge nejasnoće u Savezu nisu riješene. Niko ne zna kolika je plata Blaževiću. Jedno se zna – njemu ide 70% od ugovora sa sponzorima koje on dovede. Predsjednik saveza ne zna koliko je takvih ugovora potpisano. Ni generalni sekretar ne zna kolko je takvih ugovora.Velom poslovne tajne obavijen je i ugovor sa BH Telecomom, čiji je predsjednik nadzornog odbora Samir Čaušević posljednja dva gostovanja putovao s reprezentacijom BiH. I na tim džabnim putovanjima Čaušević je zajedno s federalnim ministrom komunikacija Nailom Šećkanovićem isposlovao da NSBiH i BH Telecom u danima kad bh. reprezentacija igra najbitnije reprezentacije potpišu nezakonit ugovor o generalnom sponzorstvu.

 Naime, Savez već ima potpisan sa HT-Eronetom, koji važi i narednih šest mjeseci. Izvršni odbor nikada nije dao saglasnost na ugovor sa BH Telecomom.Da u Savezu vole brojati pare, pokazalo se i u Lisabonu, kada su u hotelu u kojem je bila smješten reprezentacija prodavane karte. Sve je prouzrokovalo veliku gužvu u hotelu zbog čega reprezentativci nisu imali potrebni mir.Ne samo u Lisabonu, nego i u Talinnu, kaže Emir Spahić. Ne bih ja odvajao naše navijače od nas, oni su naša dodatna snaga, to nije sporno. Nikada im ne bih uskrati slikanje, kratki razgovor, ali ima momenata kada ekipa treba svoj mir, razgovor među sobom, osnovne stvari potrebne za jednu utakmicu.Umjesto mira, igrači su bili primorani slušati uvrede koje su navijači upućivali čelnicima Nogometnog saveza.Ne ide tim mladićima na čast to što su uzvikivali. Nije Munib Ušanović kriv. Krivi smo svi mi koji smo Ušanovića predstavili masama onakvim kakav on nije, kaže Miroslav Blažević. To je jedna nepravda.A kakva je tek nepravda kada taj Ušanović, miljenik selektora Blaževića, zabrani našem najboljem igraču Zvjezdanu Misimoviću ulazak u ložu Bilinog polja i kada, nakon što Misimović uđe, izvrijeđa Salema Prolića, koji ga je uveo.Ušanović to pravda brigom za zaštitarsku agenciju i ugovorom kojim bi se odbijao određeni iznos kada bi dozvoljavali  ulaz bez odobrenja.Nikome se ne odbija od ugovora što u svečanoj loži, na našoj najvažnijoj utakmici, umjesto istinskih fudbalskih legendi, sjede kriminalci i pjevaljke.Polusvijet iz lože zasmetao je i kapitenu Spahiću. Oni su tu, kaže, došli samo da budu viđeni.
Ima i onih koji žele da vide. Ali samo zemlje u kojima reprezentacija igra. U avionu s reprezentacijom često se mogu vidjeti ministri Grahovac i Šećkanović, hafiz Šaban Burhan i premijer Mujezinović sa svojim brojnim saradnicima. O tzv. sarajevskoj raji, koji sebe zove prijateljima reprezentacije, da se i ne govori.

Dešavalo se da evropska legenda Davor Šuker u hotelima prvo morao sastajati sa bh. političarima i njihovom pratnjom, pa tek onda sa fudbalerima.Nisu samo ovdašnji političari i prijatelji reprezentacije bili uz igrače. Selektorov sin Miro je stalni putnik na sve destinacije, mada ni on sam ne zna koja mu je funkcija. Nezvanično se doznaje da je on postao menadžer nekoliko i grača reprezentacije.Ćiro bi, kaže, lahko sa svojim sinom menadžerom, ali mu problem predstavljaju čelnici saveza koji mu se već miješaju u posao. Navodno je predsjednik Saveza Sulejman Čolaković pokušao odrediti igrače koji će pucati prenale.Zbog toga se Blažević boji da će nakon Portugala biti izložen novima napadima. Sad u oni u prilici da me rešetaju, kaže. Meni to ne treba.Javnost treba objašnjenja. Kao u slučaju Zvjezdana Misimovića, kojeg je selektor proglasio glavnim krivcem za kartone u Portugalu, mada su igrači već i Talinnu molili Blaževića da zarade kartone i budu neopterećeni za Portugal. Ne kajem se zbog toga, kaže Blažević. To je nesportski gest. Pogriješio sam možda kad sam dan pred utakmicu vidio indisponiranog Misimovića pitajući ga šta mu je. Ali on je duša ove ekipe. I baš zato ga je bilo čudno gledati u Lisabonu kako samo sat i po vremena pred utakmicu ispija kafu.Ipak, treba reći – bez Misketa ne možemo. Kao što zasad ne možemo ni bez selektora Blaževića. Bez lažnih prijatelja reprezentacije, sumnjivih menadžera, polusvijeta i novinara čiji urednici ne znaju navijaju li za crnogorsku ili bh. reprezentaciju – usitinu možemo.Ali sve dok imamo ovakav savez, naša reprezentacija se, nažalost, neće plasirati ni na jedno veliko takmičenje. Za svaki uspjeh, potreban je sistem, a u Nogometnom savezu BiH postoji samo sistematski kriminal, što je  potvrđeno i na sudu.  Avdo Avdić (60 minuta FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku