hamburger-icon

Kliker.info

CACI ipak ide na sud : Obnovljena tužba za mučenja u Abu Ghraibu

CACI ipak ide na sud : Obnovljena tužba za mučenja u Abu Ghraibu

01 Jula
04:29 2014

Abugharib111Savezni prizivni sud obnovio je tužbu protiv tvrtke CACI International Inc., kojom se zaposlenici te privatne korporacije, koja surađuje s američkom vojskom, optužuju da su izdavali naredbe za mučenje zatočenika u zatvoru Abu Ghraib blizu Bagdada.Prizivni sud u Richmondu objavio je da je sudac nižeg suda pogriješio zaključivši da nije nadležan za rješavanje tužbenih zahtjeva četiriju iračkih tužitelja, budući da su se navodni incidenti dogodili u Iraku, prenosi Hina.

Upozorenje američkim firmama

Ovom odlukom mogla bi biti proširena pravna odgovornost zaposlenika koji rade za američke vojne snage izvan zemlje te obavljaju iznimno osjetljive zadaće.Zaposlenici CACI-ja vodili su ispitivanja zatvorenika i ostale poslove u Abu Ghraibu.Tužbe ih terete za izdavanje naredbi ili poticanje mučenja zatvorenika tijekom 2003. i 2004. godine, a njihovi nadređeni optuženi su za zataškavanje takvog ponašanja.”Svi koji počine monstruozna kršenja ljudskih prava trebaju se smatrati odgovornima. Ovakva sudska odluka upozorenje je američkim tvrtkama da uvijek mogu biti prozvane zbog odgovornosti”, rekao je profesor s Pravnog fakulteta Fordham Martin Flaherty.

CACI: Tužba neutemeljena

U CACI-ju tužbu smatraju nautemeljenom i još nisu dostupni za komentar.Privatne tvrtke za poslove obrane, poput CACI-ja, obavljaju usluge osiguranja ljudi i imovine u nesigurnim područjima poput Iraka.Prizivni sud nije odlučivao o meritumu tužbe, nego je vratio slučaj američkom okružnom sucu Geraldu Bruceu Leeju u Alexandriji, u saveznoj državi Virginia, koji ju je odbacio u lipnju 2013. godine.Fotografije zlostavljanja zatočenika Abu Ghraiba pojavile su se 2004. godine.Neki zatočenici tvrde kako su bili podvrgnuti fizičkom i seksualnom zlostavljanju, elektrošokovima i lažnim pogubljenjima. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku