hamburger-icon

Kliker.info

21. Sarajevo Film Festival: Dan drugi: Predstavljen “Zvizdan

21. Sarajevo Film Festival: Dan drugi: Predstavljen “Zvizdan

16 Augusta
07:07 2015

zvizdan2Nakon otvaranja 21. Sarajevo Film Festivala u petak, 14. augusta, sa filmom “Druga majka” brazilske rediteljice Anne Muylaert sljedeće jutro je na Festivalskom trgu uslijedio, u okviru programa “Kafa sa…”, upravo razgovor sa rediteljicom Muylaert na kojem je diskutovano o temi, ideji i načinu snimanja filma.

Takmičarski program je otvoren filmom “Zvizdan” Dalibora Matanića za koji je hrvatski reditelj dobio Grad Prix u ovogodišnjem kanskom programu Izvjestan pogled (Un Certain Regard). Za takmičarski program to je solidan start s obzirom na to da je riječ o pomalo razvučenom i ne baš toliko fokusiranom filmu koji kroz tri decenije prati tri različita para, momak Hrvat i djevojka Srpkinja, a počinje upravo pričom sa početka devedesetih i osvita rata.

Ničije dijete

Narodno pozorište je jučer bilo poprište još jednog domaćeg filma. “Ničije dijete” Vuka Ršumovića, koji je do sada osvojio čak 26 nagrada, jeste priča o divljem dječaku kojeg su sredinom osamdesetih godina lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslan u Beograd u dom za nezbrinutu djecu da se socijalizira. Film je utemeljen na istinitim događajima, a prikazan je u programu U fokusu u kojem se prikazuju filmovi koji su već imali značajan festivalski život.

U sarajevskom kinu Meeting Point program Kinoscope je otvoren filmom “Taxi” Jafara Panahia za koji je reditelj dobio Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu. U filmu, lukavi reditelj vozi taksi po Teheranu, a male, gotovo neprimjetne kamere stalno snimaju razgovor s najrazličitijim mušterijama. Talents Sarajevo 2015. je otvoren u kinu Meeting Point na kojem su se budući filmski profesionalci družili sa Beniciom Del. Od osnivanja 2007. godine Talents Sarajevo je postao regionalni centar za edukaciju i međusobno upoznavanje perspektivnih filmskih radnika. Del Toro je tokom dosadašnje karijere osvojio mnoštvo nagrada, uključujući nagradu Oscar Američke filmske akademije za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Stevena Soderbergha “Putevi droge”, kao i nominaciju za Oscar za ulogu u filmu Alejadra Gonzalesa Inarritua “21 gram”. Za ulogu u biografskom filmu o Che Gueveri “Che”, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderberghom, Del Toro je 2008. osvojio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cannesu, a godinu kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom Goya u Madridu. Kinoscope je donio još jedan izvrstan film i to onaj grčkog reditelja Yorgosa Lanthimosa “Jastog” (The Lobster). Nagrađen nagradom žirija na 68. Cannes Film Festivalu Lanthimosov “Jastog”, jednog od glavnih predstavnika “novog grčkog filma” tematizuje distpijsku budućnost u kojoj su samci dužni da pronađu za sebe odgovarajućeg partnera, ili se pretvaraju u životinje i bivaju pušteni u šumu. Multiplex Cinama City je bio domaćin BH filma i Takmičarskog programa za dokumentarni film u kojima su prikazani filmovi “Četvrtak” Šejle Kamerić, “Lijepo mi je s tobom, znaš” hrvatske rediteljice Eve Kraljević i “Jedan dan u Sarajevu” naše Jasmile Žbanić.

Tribute to

Open Air je donio kanskog pobjednika “Dheepan” francuskog reditelja Jacquesa Audiarda, dok je publika u Laško Summer Nights imali priliku pogledati dokumentarac “Amy” o posljednjoj velikoj pop-ikoni Amy Winehouse.

Danas su na programu filmovi iz Takmičarskog programa, turski “Čvor” i u programu U fokusu rumunski “Aferim!”, a “Kinoscope” nudi još jedno ostvarenje sa Berlinalea, film “45 godina” sa Charlote Rampling, kao i španski “Putovanje”. Program Tribute to donosi film Brillantea Mendoze “Iskasapljena”, a u Open Airu – Ljetno kino HT Eronet, hrvatski film “Takva su pravila” za koji je naš Emir Hadžihafizbegović dobio priznanje na prošlogodišnjem Venice Film Festivalu za najboljeg glumca. Laško Summer Nights će prikazati Oscarom nagrađen dokumentarac “Citizenfour” o whistlebloweru Edwardu Snowdenu.

Sead Vegara (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku