hamburger-icon

Kliker.info

118 godina nakon prvog otvorenja : Obnovljena Vijećnica danas otvara vrata

118 godina nakon prvog otvorenja : Obnovljena Vijećnica danas otvara vrata

09 Maja
07:54 2014

Vijecnica4Vijećnica, simbol Sarajeva i Bosne i Herecegovine, nakon 22 godine ponovo će biti otvorena danas, 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.U saopćenju za javnost Gradska uprava Grada Sarajeva poziva građane i goste grada da prisustvuju ceremoniji otvorenja Vijećnice, koja će početi u 19 sati.„Vijećnicu vraćamo građanima grada Sarajeva. Malo je poznata činjenica da je Vijećnica prije više od jednog stoljeća izgrađena sredstvima svojih građana“,  kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.Podsjetio je da će Vijećnica biti otvorena na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, te 118 godina nakon njenog prvog otvorenja.

Spašavanje Vijećnice

„Ova obnova je vratila Vijećnicu u njenu autentičnu formu i oblik, onaj enterijer i eksterijer kao kad je prvi put otvorena. Važno je što će Vijećnica biti otvorena 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, jer je ona simbol otpora fašizmu. Vijećnica je prošla i preživjela sve faze fašizma, pa i ovu posljednju, kad je potpuno izgorjela i uništena. S uništavanjem zgrade, administrativnog i kulturnog središta grada, izgorio je i njen sadržaj“, kazao je gradonačelnik Komšić.Istaknuo je značaj vatrogasaca i građana, koji su taj dan gasili Vijećnicu: „Vijećnicu su spasili vatrogasci i radnici iz biblioteke, uz pomoć građana koji su rizikovali svoje živote, kako bi spasili ono na čemu je zabilježeno naše kolektivno pamćenje.“

Jedan od učesnika ceremonije svečanog otvorenja Vijećnice bit će i Vedran Smajlović, poznati violončelista, koji je u razrušenoj Vijećnici svirao Albinonijev Adagio, odajući time počast tom svojevrsnom hramu znanja.„Dok sam svirao oko mene je bila nevjerovatna energija. Taj prostor je i dalje živio i disao. Iako je bio zapaljen i dalje je imao nevjerovatnu moć“, kazao je Smajlović.O potpori Sarajevskoj filharmoniji, kao i o Sajmu certificiranih zanatlija, o još jednom sadržaju u sklopu te svečanosti, koji će biti održan večeras u Dječijem parku prekoputa Vijećnice, s početkom u 17 sati, govorit će David Barth, direktor Misije USAID-a u BiH.Ceremonija otvorenja počet će u 17:30 sati prvim zvaničnim prijemom gradonačelnika Komšića u Vijećnici za oko 300 zvanica iz političkog, javnog i kulturnog života grada i zemlje.Nakon prijema koncertom filmske muzike Sarajevske filharmonije, s početkom u 19 sati, na otvorenoj sceni bit će upriličen dvosatni muzičko-scenski spektakl, u kojem će učestvovati 200 mladih krativavca i bh. umjetnika.

I građani dio svečanosti

svečanog otvorenja Vijećnice završava kreativnim videoartom (3D video mappingom), kroz koji će biti prikazana historija Vijećnice, koja je naraskidivo isprepletena s novijom historijom Sarajeva.I građani grada Sarajeva bit će dio svečanosti otvorenja Vijećnice. Oni koji se odluče da prisustvuju ceremoniji otvaranja dvosatni program će moći pratiti putem ekrana koji će biti raspoređeni ispred Vijećnice.Da ova priča dopre do najudaljenijih krajeva svijeta pobrinut će se BHT1 i Al Jazeera, koji će sliku otvorenja Vijećnice putem eurovizijske razmjene (u 84 zemlje), odnosno satelita, odaslati po cijelom svijetu.

„Sljedeći korak je virtualni obilazak unutrašnjosti Vijećnice putem službene stranice Grada Sarajeva, da bi građani iz svih dijelova BiH, ali i oni koji žive širom Evrope i svijeta, kao i svi drugi zainteresirani imali mogućnost da uživaju u prelijepom enterijeru tog nacionalnog spomenika“, saopćila je Gradska uprava.Ukupna obnova Vijećnice koštala je više od 16 miliona eura.Vijećnica je zapaljena u bombardiranju Vojske Republike Srpske 25. augusta 1992. i tom prilikom je uništeno bizu dva miliona knjiga. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku