hamburger-icon

Kliker.info

100 godina zločinačkoj organizaciji : Zijad Turković osuđen na 40 godina zatvora

100 godina zločinačkoj organizaciji : Zijad Turković osuđen na 40 godina zatvora

28 Novembra
17:26 2013
Pretresno vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH izreklo je danas prvostepenu presudu u predmetu Zijad Turković i drugi, kojom su na kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina osuđeni okrivljeni Zijad Turković  i Milenko Lakić, dok je Saša Stjepanović osuđen na 12, Fadil Aljović na pet, a Muamer Zahitović na tri godina zatvora.Petorica okrivljenih u ovom predmetu osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora.Istovremeno, Nijaz Zuban i Hilmija Mašović su oslobođeni su svih optužbi.

Nijaz Zuban oslobođen je optužbi za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i razbojništvom, a što se odnosi na inkriminacije u vezi s pljačkom u Cargo-centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te njegovu navodnu ulogu "insajdera", dok je Hilmija Mašović oslobođen optužbi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i iznudom.Optuženi Zijad Turković je oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima: neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela, ubistva, iznuda i pranje novca.

Turković je, istovremeno, oslobođen optužbi za  organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i iznudom, te optužbi za organiziranje lišavanja života triju osoba, od kojih su dva pokušaja ubistva i jedno teško ubistvo (tačke 3., 4., 5. i 10. optužnice).  Optuženi Milenko Lakić oglašen je krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pripremanje krivičnog djela, ubistvima, i teškim ubistvom.Optuženi Saša Stjepanović oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašten promet opojnim drogama i razbojništvo, te oslobođen optužbi za  krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i neovlaštenim prometom oružja i vojne opreme te proizvodima dvojne upotrebe, a što se odnosi na nabavku dvije zolje korištene u pokušaju ubistva Anesa Kurbegovića.Optuženi Fadil Aljović oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pomaganje u ubistvu.

Optuženi Muamer Zahitović oglašen je krivim za krivično djelo iznude i krivično djelo pranje novca, te oslobođen optužbi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i iznudom.Od optuženih Zijada Turkovića i Muamera Zahitovića oduzima se imovinska korist stečena počinjenjem krivičnih djela.Okrivljeni Zijad Turković, Saša Stjepanović, Muamer Zahitović, Milenko Lakić i Fadil Aljović obavezni su nadoknaditi troškove krivičnog postupka u odnosu na osuđujući dio presude, čiju će visinu Sud naknadno odrediti.Sud je prema okrivljenima Zijadu Turković, Milenku Lakiću i Fadilu Aljoviću donio Rješenje o produženju pritvora koji može trajati najduže devet mjeseci i to do 28. augusta 2014 godine ili do upućivanja optuženih na izdržavanje kazne zatvora.U odnosu na okrivljenog Sašu Stjepanovića Sud je donio Rješenje kojim se određuje pritvor koji prema ovom rješenju može trajati devet mjeseci i to do 28. augusta 2014. godine ili do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.Sud je Nijazu Zubanu i Muameru Zahitoviću ukinuo ranije određene mjere zabrane.

S obzirom na to da se radi o prvostepenoj nepravomoćnoj presudi akteri ovog slučaja, koji se terete za sudjelovanje u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 2,5 miliona KM ABS-banke u Cargo centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo te neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, kao i iznudu i pranje novca, imaju pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.Inače, suđenje u predmetu Turković i drugi počelo je 6. septembra 2011. godine, po optužnici potvrđenoj 16. juna iste godine, a tokom dokaznog postupka ispitano je 137 svjedoka optužbe i 37 odbrane, te 21 vještak. Istovremeno, u sudski spis uloženo je 798 materijalnih dokaza.U povodu izrečene presude Tužiteljstvo BiH izrazilo je zadovoljno činjenicom da je Sud odredio oduzimanje velike količine nezakonito stečene imovine, te primjenom instituta proširenog oduzimanja imovine, a što podrazumjeva oduzimanje imovine za koju okrivljeni nisu dokazali da su je stekli legalno. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku