hamburger-icon

Kliker.info

˝Vrijeme je za borbu, a ne za slavlje˝ : Tuzlanski radnici odnijeli ručak “gladnim” političarima

˝Vrijeme je za borbu, a ne za slavlje˝ : Tuzlanski radnici odnijeli ručak “gladnim” političarima

01 Maja
14:04 2015

Prvituzla1Radnici iz više preduzeća koja više ne rade danas u Tuzli, na platou ispred spaljene zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, obilježavaju Međunarodni praznik rada, pod motom ˝Vrijeme je za borbu, a ne za slavlje˝. Radnici, predvođeni Sindikatom ˝Solidarnost˝ nose pečeno jagnje i hranu pred zgradu u kojoj je trenutno smještena Vlada Tuzlanskoh kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Na satiričan način borimo se protiv vlasti, koja je dovela do uništenja hiljada radnih mjesta. Janjetinu, bijeli hljeb, salatu i vino nosimo pred Vladu Tuzlanskog kantona, da nahranimo gladne i pohlepne političare˝, poručio je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata ˝Solidarnost˝ i podsjetio kantonalne vlasti da su im dali rok od 100 dana od imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona za početak rješavanja problema.

Enes Tanović iz Sindikata ˝Solidarnost˝ izjavio je da se svi građani trebaju ujediniti u borbi za socijalnu pravdu, te da radnici više nisu samo obespravljeni, nego i poniženi.

˝Problem je što se bore samo pojedinci. Federalni sindikat već 20 godina šuruje sa vlastima i stihijski uništava radničku klasu. Došli su danas položiti cvijeće stradalim građanima Tuzle i hvala im za to, ali također, bi trebali položiti cvijeće za fabrike koje su poubijali˝, rekao je Tanović za AA.

Privatizacijama uništena preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona, koji je ranije bio sinonim za industrijsku sredinu, do ruba egzistencije dovedene su brojne porodice.Dan koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni praznik rada, u Tuzli je preimenovan kao “praznik nerada”, zbog blizu 100 hiljada nezaposlenih građana.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku