hamburger-icon

Kliker.info

“Osvajanje sreće” : Spektaklom Harisa Pašovića ispod Starog mosta otvoren 53. MESS

“Osvajanje sreće” : Spektaklom Harisa Pašovića ispod Starog mosta otvoren 53. MESS

29 Septembra
06:08 2013
Ovogodišnji Internacionalni teatarski festival MESS, 53. po redu, otvoren je sinoć predstavom “Osvajanje sreće” u režiji Harisa Pašpvića koja je izvedena ispod Starog mosta u Mostaru.Predstava inspirirana djelom Bernarda Rasela po prvi put je odigrana u ambijentalnom prostoru. Impresivni prostor oko Starog mosta više od bilo koje druge scenografije poslužio je za potpunu vizualizciju Raselovog teksta i doživljaj osnovne poruke koju je želio poslati publici.

 U Pašovićevoj predstavi igra oko 200 ljudi: djece i odraslih, glumaca, plesača, muzičara. No, sama publika je večeras bila dio ukupne dramske predstave. Karte za predstavu su ranije rasprodate, a veliki broj kulturnih radnika iz Sarajeva došao je na ovaj nesvakidašnji kulturni događaj. Režiser Haris Pašović znalački je ukomponirao prepoznatljive kulturne vrijednosti Mostara u predstavu. Poznati mostarski brend skok sa Staroga mosta poslužio je Pašoviću da naglasi ljubavnu čežnju zaljubljenog mladića kojeg čeka ljubavnom čežnjom raspjevana djevojka, a vodoskok jednog rukavca rijeke Radobolje, dok se ulijeva u Neretvu, kao kulminacija neostvarenog ljudskog sna za slobodom i srećom.

 Radnja predstave "Osvajanje sreće” počinje događajima u Palestini. Prikazane su tri sekvence rušenja naivne dječije igre, topline doma i rušenje harmonije muzike. Te slike, zapravo, snažno naglašavaju kako pohlepe ponukane ostvarenjem viših ciljeva bezočno ruše univerzalne vrijednosti. U velikim stradanjima i ratnim golgotama kroz koje prolaze obični ljudi koji ničim nisu doprinijeli općem haosu jedino je svemoćna smrt, poruka je ovog komada.  Mostarska publika imala je iznova priliku da s vremenske distance od skoro dvadeset godina nakon rata potpuno objektivno, sad u ulozi nijemog posmatrča, proživi golgote kroz koje je prošao grad na Neretvi. Stoga se čini kako su kooproducenti, s obzirom na temu predstave, bili "osuđeni” da izberu Mostar za početak velikog kulturnog programa kakav je ovogodišnji Internacionalni festival MESS.    Predstava "Osvajanje sreće” je nastala je u koprodukciji East West Centra Sarajevo, Prime Cut Productionsa iz Belfasta i Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, uz partnerstvo Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

 Drugi dan 53. Internacionalnog teatarskog festivala MESS započet će uz MESSpresso – novi festivalski sadržaj namijenjen za ugodno druženje na festivalskom mjestu susreta, Delikatesnoj radnji, gdje će o festivalskim sadržajima razgovarati novinari/ke, gosti/šće, teatarski/e kritičari/ke i studenti/ce i općenito ljubitelji/ce pozorišne umjetnosti, saopćio je festival MESS. Sutra će prvi MESSpresso predstaviti u drugačijem svjetlu selektore Dinu Mustafića, Giorgia Ursinija i selektoricu Selmu Spahić.Children MESS-a nastavlja se sutra u Pozorištu mladih u Sarajevu predstavom "Mali muk", dok će predstava čileanskog Teatro de Ocasion "Jedno jutro sam otišla" obradovati mališane iz Goražda. Nedjeljni festivalski dan obilježit će predstava "Svojim porazom učinit ću te nepobjedivom" višestruko nagrađivane španske umjetnice Angélice Liddell, koja će igrati u Narodnom pozorištu. Također, Kamerni teatar će biti domaćin komične priče o potrazi za ljudskošću, za životom i izgubljenim vremenom. "Koncert ptica" Dževada Karahasana u režiji Aleša Kurta, govori o vrlo aktualnoj temi ljudske potrebe i potrage za vječnom mladošću s jedne strane, i o ljudskoj potrebi da na bilo koji način, i po svaku cijenu, sačuva ono što voli.

 I ove godine, predstave na MESS-u se takmiče za Grand-prix, te Zlatne lovorove vijence za najboljeg reditelja i glumca (nagrada Jurislav Korenić), mladog glumca (nagrada Rejhan Demirdžić), te Balkan (Con)Text – nagradu za najbolji savremeni balkanski dramski tekst. Također se dodjeljuju nagrade medijskih pokrovitelja: Zlatna maska ”Oslobođenja”, Hrabri novi svijet, te nagrada Portala Radiosarajevo.ba Sound of MESS. Također, i ove godine MESS ima program i za djecu Children Mess koji će prikazati četiri teatarska ostvarenja i to iz Čilea, Norveške i Bosne i Hercegovine. Predsjednica glavnog žirija je talijanska teatarska teoretičarka Maurizia Settembri, dok su članovi američki glumac i reditelj Ronald Rand i bh. akademski slikar Safet Zec. Predstave će pratiti i žiri Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara. Tokom festivala bit će poznato ko je ovogodišnji nosilac prestižne nagrade za životno djelo – Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatara.(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku