hamburger-icon

Kliker.info

Zvizdić potvrdio : SDA traži da se sa sutrašnje sjednice skine imenovanje Božovića

Zvizdić potvrdio : SDA traži da se sa sutrašnje sjednice skine imenovanje Božovića

15 Januara
16:08 2020
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je, nakon sjednice Kolegija tog doma u proširenom sastavu, izjavio novinarima da je predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) zatražio da se sa sutrašnjeg  zasjedanja tog doma skine tačka dnevnog reda koja je vezana za imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu.
 
– Očekujemo da će ovlašteni predlagač povući tu tačku, kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu, koja će biti početkom februara, a do tada imamo dovoljno vremena za dodatna i potrebna usaglašavanja u vezi sa tim imenovanjem – naveo je Zvizdić.
 
Dodao je da jučerašnji sastanak delegacija SDA i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nije bio dovoljan.
 
– Da je bio taj sastanak dovoljan, mi bi danas prihvatili tačku kao redovnu tačku sutrašnjeg zasjedanja. Ipak, pitanje je dosta složeno, kompleksno i zahtijeva dodatne međustranačke konsultacije – naveo je Zvizdić.
 
Na novinarsko pitanje šta je sporno ako je Božović prošao provjere Centralne izborne komisije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), odgovorio je da nisu govorili o tim detaljima, te ne bi ulazio u detalje, dodajući da treba dopustiti to međustranačko usaglašavanje koje će uslijediti u narednih pet ili sedam dana.
 
Po njegovim riječima, treba dati dovoljno prostora i vremena da se dođe do svima prihvatljivog rješenja kada govorimo o ovom pitanju.
 
Upitan da li su ostali prihvatili da se ova tačka povuče s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma, kazao je da su u ovom trenutku svi prihvatili, jer je riječ o prolongiranju. Pojasnio je da nije riječ o trajnom povlačenju, nego samo o prolongiranju za nekih desetak ili 15 dana.
 
Zvizdić je napomenuo da je predlagač ove tačke dnevnog reda predsjedavajući Vijeća ministara BiH, te da očekuju da on povuče tu tačku s dnevnog reda.
 
– U protivnom, o tome će se izjašnjavati parlament, a ne bi htjeli ući u tu fazu za koju možemo unaprijed pretpostaviti u kom smjeru bi išla i na koji način bi bilo to glasanje. Sugerišem da se da dovoljno vremena da se to pitanje riješi na svima prihvatljiv način – naveo je Zvizdić.
 
Podsjetio je da je sutra treća redovna sjednica Predstavničkog doma na kojoj je pedesetak tačaka dnevnog reda, među kojima su zakoni i finansijski sporazumi koji su bitni za implementaciju niza projekata na teritoriji čitave BiH.
 
Napomenuo je da je jutros održana i sjednica Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH na kojoj su utvrđena imena članova zajedničkih komisija i interparlamentarnih izaslanstava BiH. 
 
(Kliker.info-Fena)
 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku