hamburger-icon

Kliker.info

Zukorlić: Srbija ponavlja greške s Kosova, tražit ćemo autonomni put!

Zukorlić: Srbija ponavlja greške s Kosova, tražit ćemo autonomni put!

06 Septembra
09:29 2010

Normal
0
21

Dan nakon što su srbijanska policija i Žandarmerija spriječili 1.500 Bošnjaka da dođu na vakufsku parcelu u naselju Hadžet u Novom Pazaru, gdje gradske vlasti grade vrtić, zbog čega je došlo do incidenta u kojem je bilo i povrijeđenih, u Sandžaku su počela i hapšenja.  

Dijalog ili eskalacija   

Kako je za "Dnevni avaz" potvrdio glavni muftija Islamske zajednice Srbije Muamer ef. Zukorlić, zadržane su četiri osobe bošnjačke nacionalnosti za koje policija tvrdi da su na njih bacali kamenje. Navodno je postojao plan da hapšenja budu masovnija, ali je policija odustala od toga vjerovatno u strahu da bi to moglo dodatno podgrijati nasilje. – Treba odgovoriti na pitanje šta je cilj – eskalacija ili smirivanje stanja. Ako je cilj smirivanje, svako hapšenje je poruka da se ponovo razbuktaju problemi. Nadam se da će ići na smirivanje – kaže Zukorlić. 

 

Jučer je u Novom Pazaru i u Sandžaku bilo mirno. Ulema je radila na spuštanju tenzija.Zukorlić upozorava da "mi možemo samo privremeno da smirimo situaciju", te da će se, ako se "režim ne opameti i ne počne dijalog, stvari u Sandžaku dodatno komplicirati".– Ponavlja se greška s Kosova. I dalje se ide istim putem. Još batina, čizama, sile… To je laganje sebe i drugih. A sve za račun pojedinaca, da bi produžili svoj boravak na vlasti. Naš narod je potpuno otkazao povjerenje. Srbija sada ide onim konceptom kako je to bilo na Kosovu – ako me ne volite, onda ćete da me se bojite. Idu na to da zaplaše narod represivnim mjerama. Mi šaljemo poruku. Protiv volje Bošnjaka se ne može. Bošnjaci neće prihvatiti poltronski odnos prema Beogradu i neće postati prorežimski. Bošnjaci hoće državu za partnera, a ne za gazdu. Ako im se ponudi takav ambijent, spremni su biti potpuno lojalni građani Srbije. Ako se i dalje budu ignorirali, ako im se gazi dostojanstvo, tražit će autonomni put, što je i najavljeno – poručuje Zukorlić.Potvrdio nam je kako postoje neke naznake da bi moglo biti razgovora s Beogradom. Razgovori koji su dan ranije vođeni s vlastima Novog Pazara su, kaže Zukorlić, neozbiljni, jer lokalni predstavnici nemaju kapaciteta i legitimiteta da pregovaraju.  

Mijenjati odnos  

– S Beogradom želimo razgovarati o statusu Bošnjaka i statusu Sandžaka u okviru Srbije. Konkretni problemi su otimanje vakufske imovine i pitanje ugrožavanja islamske vjeronauke. Dakle, to je nešto što bukti. Na to se hitno mora reagirati. Dakle, zaustaviti uzurpaciju vakufa i vraćanje vjeronauke na ranije stanje. Jer, osim nezakonitog isključenja našeg predstavnika iz Vladine komisije za pitanje vjeronauke, mi imamo izbacivanje naših vjeroučitelja iz škola. Beograd, također, mora promijeniti kompletan odnos prema Bošnjacima, koji se ogleda u agresiji prema IZ Srbije, opstrukciji volje Bošnjaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) – ističe Zukorlić.  

Subotnje sukobe policije i demonstranata, koji, srećom, nisu završili tragedijom, Zukorlić naziva pokušajem Srbije da održi lekciju Bošnjacima, te ističe da će ovako ponašanje samo iznjedriti nove probleme.Uprkos incidentu, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je za B92 da će na vakufskom zemljištu biti nastavljena izgradnja vrtića.  

F. VELE  

Ljajić i Ugljanin komanduju policijom  

– Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin su ucijenili Srbiju sa zahtjevom da će, ako im se ne da policija na raspolaganje, oboriti Vladu. Oni su, što je suludo, dobili 1.000 pripadnika policije i drugih snaga i sada te partije upravljaju policijskom silom u Sandžaku. Ljajić i Ugljanin odlučuju o tome da policija može da napada naš narod. Cilj njih dvojice je da vrate utjecaj nakon gubitka na proteklim izborima za Bošnjački nacionalni savjet – naveo je Zukorlić.  

Uključio se Jovanović  

Zukorlić je istakao da je u smirivanju situacije i posredovanju prema vlastima u Beogradu doprinio lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, koji je insistirao da se otvore razgovori o svim važnim pitanjima u Sandžaku.– Ono što se desilo posljednje je upozorenje da se to ne smije ignorirati i da pod hitno trebamo da definiramo način na koji ćemo rješavati tamošnje probleme, a onda i ljude koji će to uraditi – kazao je Jovanović, prenose agencije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku