hamburger-icon

Kliker.info

Zukan Helez : Ko sada prođe, više nikada neće morati na reviziju!

Zukan Helez : Ko sada prođe, više nikada neće morati na reviziju!

14 Maja
04:27 2012

Federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez izjavio je za "Dnevni avaz" da se proces revizije korisnika branilačkih prava nastavlja punom parom. Istakao je da će i dalje iz ovog prava biti izvođeni svi nelegalni korisnici.

Lažni korisnici

– Tek je sada revizija ušla u pravu fazu, čak je i revizijski tim povećan s deset na 13 članova. Razumijem i predsjednika Federacije BiH Živka Budimira što ovo spori, jer svi oni koji su radili nečasne stvari, boje se revizije. To što se napravilo i što su uvedeni lažni korisnici, organizovani je kriminal. Ja ću ovo dovesti do kraja, osim ako mi to Vlada ili Parlament ne zabrane, jer ovo nije Zukanova revizija. To je revizija po zakonu – kazao je Helez. On tvrdi da mu je jedini cilj da izdestilira istinski supstrat branilaca, kojih je krajem rata bilo 300.000, dok ih sada ima blizu 600.000.

– Ko sada prođe provjeru, nikada više neće morati ići na neku reviziju. Dosadašnje revizije koje su provođene nisu ulazile u vojne evidencije, što je ključ svega. Sada i to kontrolišemo kako bi se znala cijela procedura od ulaska u vojsku, do stradanja i ulaska u penziju. Ranije revizije uvodile su na hiljade novih korisnika, umjesto da su smanjivale. Prvi put sada se korisnici izvode iz prava. Predlagao sam da prvo provjerimo one koji su 2004. godine uvedeni na liste. E, tome se Budimir protivi, zato što je tamo najviše pripadnika HVO-a. Samo je u Livnu od 1.000 korisnika, koliko ih je bilo na kraju rata, 2004. godine uvedeno više od 4.000. U Mostaru je iste te godine uvedeno više od 6.000 korisnika – pojašnjava ministar Helez.

Izmjene zakona

Najavio je da će se na narednoj sjednici Parlamenta naći izmjene i dopune dva zakona kada su u pitanju šehidi i  poginuli borci. – To su kratke izmjene i dopune zakona. Tiču se pogibije ljudi koji su branili BiH, a kasnije su izgubili teritoriju i pomjereni su, pa ti papiri nisu mogli doći do njih. To su otprilike Ključ, Sanski Most, Posavina, Derventa, Bosanski Brod, Šamac, Ravno, Koror-Varoš i potez od Zvornika do Srebrenice – navodi Helez. (Kliker.info-DA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku