hamburger-icon

Kliker.info

Žrtve osade : Za svaki dan u opkoljenom Sarajevu tražit ćemo odštetu od 200 eura!

Žrtve osade : Za svaki dan u opkoljenom Sarajevu tražit ćemo odštetu od 200 eura!

10 Februara
03:08 2010

U Udruženju «Žrtve opkoljenog grada Sarajeva» u periodu od maja 1992. do marta 1996. godine koje je oformljeno prije godinu dana stanovišta su da svi građani koji su bili u opkoljenom Sarajevu u ovom periodu imaju pravo na obeštećenje. 

Popisuju građane                Zbog toga su krenuli sa prikupljanjem evidencije i dokumentacije kako bi znali koliki je broj ljudi bio u opkoljenom Sarajevu. Iznosi obeštećenja koja će se tražiti, kako nam je kazao Fadil Hadžić, predsjednik ovog Udruženja određeni su tako da se za jedan da proveden u opsadnom Sarajevu po osobi plati 200 eura, za jednog poginulog člana porodice 200.000 eura plus broj dana do stradanja, za jednog ranjenog člana porodice 400.000 eura  plus broj dana do ranjavanja, za nestalog člana porodice 200.000 eura  plus broj do nestanka, a za umrle prirodnom smrću u toku opsade računat će se broj dana do smrti. Za sve navedene slučajeve naknade će ostvariti preživjele porodice i pojedinci, a za stradale članove porodica nadoknadu će ostvariti porodice, odnosno zakonski nasljednici.    

-Kada smo krenuli sa ovim aktivnostima konsultovali smo mnoge pravnike kako bi nam kazali da li postoji pravni osnov za traženje obeštećenja građana koji su bili u opkoljenom Sarajevu. Oni su kazali da je to moguće na osnovu domaćih zakona i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima.Zato pozivam građane da nam se jave i registruju u naše Udruženje kako bi znali kojim brojem ljudu raspolažemo. Po prikupljenoj dokumentaciji podignut ćemo tužbu kod domaćih i međunarodnih sudova i tražiti obeštećenje i materijalno i nematerijalno.Tražili smo od Regionalne advokatske komore informaciju koga u ovom slučaju trebamo tužiti i od koga zahtjevati obeštećenje građana, ali odgovor još nismo dobili- naveo je Hadžić. 

Pet maraka                        On kaže da se građani mogu registrovati u prostoriji Udruženja u ulici Hamdije Kreševljaković br.30 od ponedjeljka do četvrtka u terminu od 11 do 16 sati. S obzirom da ovo Udruženje niko ne finansira, registracija se plaća pet maraka po osobi, dok cijena za cijelu porodicu košta 10 KM. Inače, osnivači ovog Udruženja čiji je skraćeni naziv «Užas-1992.-1996.» su članovi šehidskih porodica, poginulih boraca, RVI, demobilisani borci, penzioneri i ostali građani. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku