hamburger-icon

Kliker.info

Zločin,kazna, nagrada : Dodik vraća u politiku ratnog zločinca Biljanu Plavšić

Zločin,kazna, nagrada : Dodik vraća u politiku ratnog zločinca Biljanu Plavšić

17 Septembra
04:27 2009

Dok je jučer ujutro Denis Bećirević predlagao poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH da u dnevni red uvrste tačku u okviru koje će se razmatrati štetnost šovinističkog ponašanja i zločinačkih izjava Milorada Dodika, premijer RS bio je u zatvoru Hisenberg u Švedskoj, u posjeti ratnom zločincu Biljani Plavšić. Dodikove izjave kojima negira masakre u Tuzli i Sarajevu su sumjerene ka rasplamsavanju nacionalističkih i šovinističkih strasti i produbljivanju krize. Obaveza je Parlamenta BiH da se ogradi od takvih izjava. Dodik je postao destabilizirajući faktor ne samo u BiH već i u regionu i Evropi – rekao je Bećirović i zatražio podršku zahtjevu SDP-a da visoki predstavnik valentin Incko smijeni Milorada Dodika, premijera RS. Prijedlog i zahtjev Bećirovića odbili su poslanici iz stranaka iz Republike Srpske.

– Zadovoljni smo i raspoloženi što će Biljana Plavšić idućeg mjeseca konačno biti puštena iz zatvora i na taj način, kao svi slobodni građani, uključiti se u društveni život našeg naroda – poručio je Milorad Dodik iz Švedske nakon posjete ratnom zločincu. On je naglasio da je s njom „razgovarao o mnogim temama“ i dodao da ona sada treba da se odmori i rehabilituje od svega što joj se desilo. S Dodikom su u posjeti Biljani Plavšić bili i vladika Vasilije Kačavenda i ministar u Vladi RS Slobodan Puhalac. Haški tribunal prekjučer je saopštio da će Plavšićeva 27. oktobra ispuniti sve uslove za puštanje na slobodu, jer će tada odslužiti više od dvije trećine zatvorske kazne od 11 godina.

 Ona je u zatvoru Ševeningen u Hagu provela 245 dana, a u švedski zatvor Hisenberg prebačena je 26. juna 2003. godine. Sada su na potezu švedske vlasti koje treba da donesu konačnu odluku. S.I. Čeka je visoka funkcija Prema informacijama do kojih je došao „San“ Dodik će na velika vrata vratiti Biljanu Plavšić u politički život i dat će joj jednu od najviših funkcija u svojoj stranci i Republici Srpskoj. Kako saznajemo, plan mu je da vraćanje Plavšićeve na političku scenu iskoristi kao važan adut u predizbornoj kampanji. Tuzla: Ili smjena Dodika ili proglašenje Inca za personu non grata Općinsko vijeće Tuzla jučer je od visokog predstavnika Valentina Incka zatražilo da hitno smijeni Milorada Dodika. – Od valentina Incka tražimo da smijeni premijera RS zbog širenja mržnje, nacionalne netrplejivosti, destabilizacije, antidejtonskog ponašanja, širenja panike i straha. Ukoliko to ne uradi, zatražit ćemo od nadležnih institucija u BiH da u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima Valentina Inca proglase nepoželjnom osobom u BiH – stav je Općinskog vijeća Tuzla.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku