hamburger-icon

Kliker.info

Zločinac Ratko Mladić iz sudnice prijetio preživjelim Srebreničanima (VIDEO)

Zločinac Ratko Mladić iz sudnice prijetio preživjelim Srebreničanima (VIDEO)

16 Maja
15:22 2012

Posljednji proces pred Haškim tribunalom počeo je danas iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva u suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za genocid i druge zločine u BiH.Iznošenje optužnice tužitelja za danas je gotovo, a bit će nastavljeno sutra u devet sati iznošenjem optužbi o zločinima počinjenim u Srebrenici.Bivši komandant VRS kada se pojavio se u sudnici ICTY-a nakratko je aplaudirao sucima. Suđenje Mladiću prate i preživjele žrtve srebreničke golgote kojima je optuženik iz sudnice zaprijetio prešavši prstom preko vrata. „Mladić nam je poručio da će nas Srbi ponovo klati. Krvnik Balkana se nije pokajao.

 On je sada oporavljen i takvim ponašanjem potvrdjuje da je spreman na nove zločine. ve me to vratilo u ‘95. godinu. Krvnik je poslao poruku svojim ljudima da je ponosan na ono što je radio. Mi majke smo možda očekivali da će pokazati neko pokajanje, a vidjele smo mu oči pune krvi i mržnje. Ali, mi ostajemo dostojanstvene. Nama je lakše da živimo s bolom nego da pripadamo zločinačkim organizacijama. Ja sam ponosna majka, a on je krvnik. Stići će njega kazna, i na ovom i na onom svijetu", kazala je Munira Subašić predsjednica udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa", prenosi Anadolija.Časni sude, ono što se dogodilo ljudima Večića, ubistvo više od 150 muškaraca i prisilno uklanjanje njihovih porodica, je nešto što će se ponoviti. Mladić i njegove snage, tri godine kasnije kada su ubili ljude u Srebrenici, dobro su se obučili. Bili su stručnjaci u ubijanju nesrpskog stanovništva, rekao je tužitelj.
 
Cilj je bio razbiti BiH                 
Nakon pada Srebrenice, Dino Salihović, star 16 godina, bio je jedan od hiljde muškaraca koji su odvedeni u smrt. Nije bio vojnik, bio je dječak. Ubijen je od strane jedinica Škorpiona, a jedan je vojnik sve je snimio. Ubijice su mu se rugale da će ga ubiti nevinog. Dino nije plakao, nije molio.Tužitelj je ispričao priču o pokolju na sarajevskoj tržnici, a osvrnuo se i na kratku istoriju Jugoslavije te ih upoznao sa sredinama, naveo koje su nacionalnosti živjele u kojim republikama, te u kojem obimu. Tužitelj je naveo i činjenice zbog kojih je došlo do raspada Jugoslavije, prenosi Dnevnik.hr.."Situacija je u našim rukama. Ko drži teritorij, taj crta mape", citirao je tužitelj riječi Ratka Mladića. "Cilj je bio razbiti BiH i napraviti državu Srba u njoj… Mladić je rekao, kada je to čuo, da ljudi nisu pijuni niti ključevi da se mogu premještati. To je lako reći, a teško učiniti – rekao je predstavnik Tužiteljstva.
 
JNA ostavila iza sebe najveći dio oružja

Tokom suđenja Ratku Mladiću u izlaganju tužilac Dermot Groome je istakao da će "optužba izvesti dokaze koji dokazuju da je unutar nekoliko sati od stvaranja Vojske RS-a ona bila u stanju preuzeti sistem veza i sistem rukovođenja i zapovijedanja JNA. Glavni štab RS-a mogao je na taj način efikasno izdavati naređenja i primati izvještaje od kopnenih jedinica u roku od svega nekoliko sati"."Dvanaestog maja 1992. kada je osnovana Vojska RS, JNA se povukla iz Bosne. Iza sebe JNA je ostavila najveći dio svog oružja, kao i hiljade vojnika. Sve je to ostavljeno u rukama novoosnovane Vojske Republike Srpske. JNA je nastavila plaćati plaće gotovo cijelom oficirskom kadru Vojske RS-a, među kojima su bili i Mladić, Galić, Krstić, Talić i drugi viši oficiri", kazao je tužilac Groome.
 
On je dodao da su Prvi krajiški korpus, Drinski, Sarajevsko romanijski i Istočnobosanski korpus, korpusi koji su najrelevantni za ovu optužnicu. Tužilac Groome je opisao neke od zločina za koje se tereti Mladić, odnosno zločine koji su direktno počinili vojnici pod njegovom komandom. "Prije rata u Krajini je živjelo mnogo Srba. Rukovodstvo bh. Srba shvatilo je da ukoliko to stanovništvo mora postati vitalni dio države bosanskih Srba mora se s njom vitalno povezati. Drugi cilj bilo je stvaranje te fizičke veze. U optužnici se konkretno navode zločini koji su se odigrali u pet općina, iako sve te općine nisu u samom koridoru, one su povezane sa strateškim ciljem. To su Prijedor, Sanski Most, Ključ, Banja Luka i Kotor -Varoš. Dvije najvažnije općine u Krajini bile su Prijedor i Sanski Most. U obje općine postojala je muslimanska većina. Obje su graničile s općinama Banja Lukam općinom s jakom srpskom većinom. Zauzimanje dviju općina dogodilo se u aprilu 1992. U tim općinama doći će do najgorih epizoda etničkog čišćenja, a JNA je igrala značajnu ulogu u zauzimanju vlasti u tim općinama", kazao je Groome, prenosi Fena.
 
Izdano je naređenje          
"Momir Talić koji je tada bio pukovnik, jedan od oficira koji je imao tada najveće povjerenje Ratka Mladića osobno je sudjelovao u zauzimanju Sanskog Mosta. Nekoliko tjedana kasnije nakon što je stvorena vojska RS-a, Talić će biti odgovoran za brutalne napade na muslimane u Prijedoru", dodao je on."Krajem maja nedugo nakon što je Mladić preuzeo dužnost komandanta Glavnog štaba Vojske RS-a, oko 50 vojnika poslužilo se haubicama da granatiraju sela Vrhpolje u Sanskom Mostu. Sljedeće sedmice vratili su se da spale nesrpske kuće. Zarobili su otprilike 20 dječaka i muškaraca, odveli ih do vrhpoljskog mosta i tjerali ih da skaču u vodu jedan po jedan i pucali na njih dok su oni skakali", kazao je Groome. Izdano je naređenje da svi muslimani muškarci blizu škole u Velagićima dođu u policijsku stanicu. Tamo se okupilo 77 nenaoružanih muškaraca. I prisiljeni su da predaju svoje dragocjenosti i identifikacijske dokumente i nakon toga su ubijeni na licu mjesta ispred policijske stanice", kazao je, između ostalog, tužilac Groome.

Silovanja žena i muškaraca 
U nastavku suđenja tužitelj Dermot Groom naveo je da optužnica tereti Ratka Mladića i za krivična djela seksualnog nasilja i usmjerava se na seksulano nasilje počinjeno u Foči sa sistematskim silovanjem žena, koje je bilo uobičajeno. Ističe da su silovanja uglavnom bila izvšena nad ženama, ali i nad muškarcima u mjestima kao što su Karamanova kuća, Srednja škola i fiskulturna dvorana Partizan u Foči.Groome je pročitao citat jedne od Mladićevih žrtava silovanja, koja će zatražiti da se njen iskaz zavede u ovom predmetu.„Nisam čak ni pogledala ko je ušao ni ko je napustio sobu. Svijet bi trebao da vidi, da pogleda u naše oči, jer su mi prije toga ubili majku i brata i do tog dana me je silovalo gotovo njih 50. Nisam htjela da vidim ko dolazi, a ko izlazi. Kad god su me vratili nazad otamo gdje su me bili odveli samo sam čupala kosu i govorila „O, šta nam ovo rade?".

Davno trebalo početi 
Suđenje Mladiću je, prema predstavnicima udruženja žrtava, već davno trebalo da počne, dok je, s druge strane, Odbrana izrazila nespremnost zbog obimnosti optužbi i dokaznog materijala.Optužbe koje su iznesene na njegov račun Mladić je nazvao gnusnim i monstruoznim, a na dosadašnjim pojavljivanjima pred Pretresnim vijećem uglavnom je isticao da je bolestan i star čovjek, izražavao nezadovoljstvo načinom na koji ga sprovodi sudska policija, te isticao da na ovom suđenju ne brani sebe, već srpski narod i zemlju.

16 godina skrivanja 
– Ja sam general Ratko Mladić i u čitavom svijetu znaju ko sam. Ja ne znam dokle ću trajati, zna onaj gore, ja želim da živim i da doživim slobodu. Ja, i ovakav kakav sam, branim svoju zemlju i svoj narod, a ne Ratka Mladića, rekao je Mladić na jednoj od statusnih konferencija, podsjeća BIRN-Justice Report. Mladić je, kao bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, po dvije tačke optužen za genocid, te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.Nakon 16 godina skrivanja, uhapšen je 26. maja 2011. u selu Lazarevu kod Zrenjanina u Srbiji.Prema mišljenju Geert-Jana Knoopsa, holandskog profesora prava, "general Mladić je tipični general, što se vidi po njegovom ponašanju u sudnici”. – To nije problem dok se njegovi komentari mogu preusmjeriti u efikasne pravne argumente, kaže Knoops. Muniri Subašić, predsjednici Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, teško je govoriti o Mladiću danas u sudnici i o generalu s kojim je imala bliski susret u julu 1995. godine u Potočarima.

Glumi da nije dobro 
– Teško je govoriti. On je 1995. bio junak nad nevinim žrtvama, bio je general, a u samoj sudnici glumi da nije dobro, glumi bolesnog. Mislim da je to velika razlika, kaže Subašić.Ona smatra da, za razliku od žrtava, Mladić na suđenju u Haagu ima sva prava, te da je suđenje trebalo davno početi kako se ne bi dogodila situacija kao sa Slobodanom Miloševićem, bivšim predsjednikom Srbije, koji je umro 2006. godine, za vrijeme suđenja po optužbama za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu. – Trebalo je dosad da bude i presuda. Tražili smo da se izdvoji Srebrenica, jer ima jako dosta presuda, dokaza i svjedoka. Moglo je već da se završi i da se počne raditi i Zvornik, Foča, Vlasenica, Višegrad, Prijedor, Sarajevo, ističe Subašić.U svojim obraćanjima na statusnim konferencijama Mladić je govorio da je teško bolestan, bunio se što mu nije dozvoljeno da u sudnici nosi kapu jer mu "oko glave duva ventilator”, te izrazio sumnju da će imati fer suđenje jer mu se čini da ga "kadija tuži, kadija sudi”, podsjeća BIRN-Justice Report.
 
Ubijanje u ime principa 
On je burno reagovao kada se sjetio da je u novinama pisano da je u Potočarima prvo djeci podijelio bombone, a potom ih uzeo od njih kada su prošle televizijske kamere. – Psihološki je to interesantna činjenica, jer njemu je ništa da ubija. On ubija u ime principa koji se postavljaju. Po njemu, Bošnjake treba istrijebiti, i to je opravdano. Vojnički to je naređeno, ali ovo, to nije po njemu u redu, da otima od djece, smatra profesor Ismet Dizdarević.Prema mišljenju prof. Dizdarevića, po ponašanju optuženog se može zaključiti da nema snage da prizna šta je uradio ili da je sebi pripisao ulogu heroja, neustrašivog vođe koji sve brani.Hasan Nuhanović, koji je u Srebrenici izgubio oca i brata, kaže da ne treba previše značaja pridavati onome što Mladić kaže i kako se ponaša i od toga praviti spektakl i senzaciju. – Kad krene suđenje, pažnja treba da se usmjeri ka onome što je on učinio kao komandant VRS-a, odnosno što je učinila VRS, a ne samo on lično. Treba više pažnje posvetiti žrtvama, dati veću medijsku pažnju dokazima koji se budu iznosili, to je najbitnija stvar – dokazi o zločinima, smatra Nuhanović.
 
Ubrzanje postupka 
Radi što skorijeg početka suđenja, Tužilaštvo je predlagalo da Mladiću bude suđeno u dva odvojena postupka, prvo za genocid u Srebrenici, a potom za ostatak optužbi, ali je ovaj prijedlog Vijeće odbilo, ocijenivši da bi na taj način moglo doći do povrede prava na odbranu.Međutim, s ciljem ubrzanja postupka, Vijeće je naložilo Tužilaštvu da skrati optužnicu, tako da je četvrtom izmijenjenom optužnicom broj zločina sveden na 106, umjesto 196, koliko je bilo u prethodnoj optužnici.Profesor Geert-Jan Knoops ukazuje da su ovakvi postupci primijenjeni i u drugim slučajevima. – Na osnovu ranijeg iskustva u slučaju Miloševića, racionalizacijom optužnice i smanjenjem broja optužbi može se ubrzati suđenje. To se isto odnosi na vođenje dvaju odvojenih suđenja. To smo vidjeli na suđenju Sadamu Huseinu. U tom slučaju, Tužilaštvo se opredijelilo za tri do četiri odvojena suđenja. Već na prvom suđenju, koje je trajalo relativno kratko, Husein je osuđen i slučaj je zaključen, objašnjava Knoops.
 
Opšti pregled predmeta 
Za glavnog Mladićevog branioca postavljen je advokat Branko Lukić iz Beograda, a u timu Odbrane je i Miodrag Stojanović, advokat iz Bijeljine, koji je ranije za BIRN – Justice Report ocijenio da je neshvatljiva brzina s kojom Sud želi da počne suđenje Mladiću. – Kada bismo s ovim poredili praksu Suda u Haagu u predmetu Gorana Hadžića, jer je to najsvježija situacija, tamo je najavljeno da suđenje neće početi do novembra 2012. godine, a porediti optužnicu Hadžića s optužnicom Mladića bilo bi besmisleno, rekao je Stojanović.On smatra da skraćenje optužnice neće bitno smanjiti obim posla Odbrane.Prvi dio dokaznog postupka Tužilaštva u Haagu odnosiće se na opšti pregled predmeta, a potom će biti izvođeni dokazi o zločinima počinjenim u Sarajevu, uzimanju međunarodnih vojnika za taoce, progonu nesrpskog stanovništva s područja 15 opština, te o genocidu u Srebrenici.Za dokazivanje optužbi planirano je 410 svjedoka, od kojih bi 158 trebalo da se pojavi u sudnici, te ulaganje blizu 28.000 materijalnih dokaza.
 
Prvi svjedoci 
Prvi svjedoci na suđenju će biti ljudi koji su preživjeli masovna pogubljenja. Najavljena su svjedočenja Elvedina Pašića, koji je u novembru 1992. godine preživio strijeljanje oko 150 ljudi u selu Grabovica u opštini Kotor-Varoš, zatim dva zaštićena svjedoka o ubistvu 150 ljudi Biljanima i oko 100 civila Velagićima (opština Ključ), kao i Fejzije Hadžića o masakru u Jelašićkom Polju kod Kalinovika, Rajifa Begića o ubistvu u Vrhpolju (opština Sanski Most), te zaštićenog svjedoka o pogubljenjima na Branjevu (opština Zvornik).U dijelu u kojem Tužilaštvo želi da izloži opšti pregled zločina iz optužnice protiv Mladića, biće pozvani i predstavnici međunarodnih organizacija i medija.Pretresnim vijećem predsjedava holandski sudija Alphons Orie, a u vijeću su Bakone Justice Moloto iz Južnoafričke Republike i Nijemac Christoph Flügge, navodi BIRN-Justice Report.
 
Osmijeh na licu
 U trećem dijelu tužitelj je pustio videosnimak vožnje u automobilu, u kojem se čuje i razgovor Ratka Mladića i njegovog prijatelja Lešića. Mladić tokom te vožnje, između ostaloga, kaže: "Svaki put kada se vozim pored Sarajeva stanem da ubijem nekoga." Dok se prikazivao taj isječak, Ratku Mladiću se na licu ocrtao osmijeh. Promijenio je boju lica, ali se nastavio smijati, javlja Al Jazeera.  (Kliker.info-Oslobodjenje)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku