hamburger-icon

Kliker.info

Zločin i kazna : Žrtve opsade Sarajeva od Republike Srpske traže 900 miliona

Zločin i kazna : Žrtve opsade Sarajeva od Republike Srpske traže 900 miliona

17 Decembra
07:45 2010

Pravobranilaštvo RS-a dobilo je u protekli petak sedam tužbi protiv RS-a, koje su podnijele ukupno 1.374 osobe, žrtve granatiranja i opsade Sarajeva. Radi se o tužbama članova porodica civilnih žrtava, odnosno, poginulih u Sarajevu tokom agresije. Svi traže novčane odštete koje ukupno, prema prvim procjenama, dosežu iznos od 900 miliona maraka.

Slučaj Galić                             Mi sada imamo rok od 30 dana za odgovor na tužbe. Tužbe su predate Općinskom sudu u Sarajevu po mjesnoj nadležnosti. U postupku treba dostaviti te odgovore, ali još nismo definisali prigovore – kazao je za "San" Drago Kebac, zamjenik pravobranioca RS-a. Pravni osnov za podnošenje tužbi je presuda Tribunala u Hagu generalu Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a, koji je zbog artiljerijskog i snajperskog terora nad Sarajevom i Sarajlijama osuđen  na doživotnu robiju.- Ta presuda je itekako valjan razlog. Galić je bio pripadnik VRS-a, a presudom je utvrđeno da je on kao jedan od zapovjednika odgovoran za počinjene zločine. Osobe koje su sad podnijele tužbu protiv RS-a su oštećene stranke, pravno rečeno, u Galićevom djelovanju, koji je radio u ime institucija vlasti RS-a. Iz toga proizlazi direktna veza današnje vlasti RS-a i vojske RS-a u ratu, odnosno, Galića i ljudi koji su imali štetu zbog njegovog djelovanja – pojašnjava za "San" pravni ekspert Kasim Trnka, dodajući da je sad na Sudu da zuzme stanovište po činjenicama. Iako se nezvanično već priča da će se broj tužbi povećati, Trnka napominje da je za očekivati i podizanje tužbi i traženje odšteta od strane žrtava stradalih od Armije RBiH i HVO-a.- To će postati svestrano, samo je potrebno imati takvu jednu presudu. Mislim da će ovaj proces trajati dugo i da se njime otvara velika priča – smatra Trnka.

Nude obveznice                            Aktuelni ministar finansija RS-a i mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Džombić rekao je da postoji mogućnost da oštećene žrtve u Sarajevu budu isplaćene u obveznicama i to u razdoblju od 14 godina.Nezvanično je najmanji traženi iznos za isplatu odštete koju traže žrtve iz Sarajeva 50.000 KM. Podsjetimo da je Sarajevo bilo pod opsadom Vojske RS-a 1.425 dana, a u tom periodu ubijeno je više od 11.000, a ranjeno 50.000 Sarajlija. U toku opsade ubijeno je više od 1.600 djece.

Dodik: Organizovani atak           Predsjednik RS-a Milorad Dodik smatra da su podignute tužbe žrtava iz Sarajeva "organizovana politička akcija i atak na RS". On je rekao da Sud BiH ne može tretirati ovakve tužbe, jer "uvijek sudi protiv RS i Srba".

Tužba i u Francuskoj                     Porodica Kovač koja je izbjegla u Francusku tokom rata u BiH, zatražila je preko francuskog pravosuđa milion eura odštete od Radovana Karadžića, Biljane Plavšić i Ratka Mladića, što je prvi takav slučaj u Evropi.Njihov advokat Ivan Jurasinović izjavio je da su porodicu Kovač iz njihove kuće u Foči u aprilu 1992. godine izveli Srbi, pretukli oca i ostavili ga misleći da je umro, potom zapalili kuću i zaklali baku pred cijelom porodicom.- Suđenje za ratne zločine u pariškom sudu je neuobičajeno – rekao je advokat Jurasinović, ali je ukazao da procedura Tribunala u Hagu predviđa da žrtve mogu da se, radi odštete, obrate domaćem sudu. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku