hamburger-icon

Kliker.info

Zlatko Laygumdžija : Ako misle da će moći bez nas neka im je sa srećom

Zlatko Laygumdžija : Ako misle da će moći bez nas neka im je sa srećom

03 Januara
13:54 2011

Ako SNSD i SDS s jedne strane i dva HDZ s druge obezbijede kvalifikovanu većinu u oba doma Parlamenta BiH, poželićemo im sreću u njihovom zajedničkom radu. SDP je spreman da bude vrlo konstruktivna opozicija, kaže za "EuroBlic" predsjednik SDP  BiH Zlatko Lagumdžija. On ističe da će SDP, bila u vlasti ili opoziciji, podržati sva zakonska i sistemska rešenja koja će ubrzati put BiH ka NATO i EU i poboljšati ukupne prilike u društvu i standard građana. „Poštovaćemo svaku većinu koja se formira prema zakonskim procedurama. S druge strane, svi akteri u BiH treba da prihvate svaku većinu koju SDP formira prema trenutno važećim ustavnim i zakonskim procedurama“, kaže Lagumdžija. On, u svakom slučaju, formiranje vlasti na nivou BiH očekuje u „prvim mjesecima 2011“, a u slučaju da se to ne desi smatra da, za sada, novi izbori nisu realni jer se na njima ništa spektakularno ne bi promjenilo.

Da li je potpisivanje platforme sa SDA, HSP i NS RZB kraj nadama da će vlast na nivou BiH biti formirana, budući da su je odbacile stranke iz RS?

Potpisivanje programske platforme početak je nade u našoj zemlji jer se prvi put vlast formira na osnovu konkretnog i preciznog programa. Vlast na nivou BiH će biti formirana sa ove četiri stranke ili bez njih. Jasna je pozicija ovih stranaka, kada je u pitanju nivo BiH, što znači da će na toj osnovi se voditi razgovori sa partnerima iz Banjaluke, u skladu sa Ustavom ove zemlje.

Da li je realno to što se u Platformi nalaze principi, poput onih o Vrhovnom sudu BiH, ako je poznato da su oni za RS neprihvatljivi?

Zato što mislimo da su to najbolja rješenja za BiH. To se može nekome sviđati ili ne, ali oni predstavljaju naše viđenje i oni su obavezujući za stranke potpisnice. Bilo bi dobro da svaka partija ili blok u BiH napravi zajednički dokument i predstavi ga javnosti.

Zašto u izradi Platforme odmah nisu uključene i stranke iz RS i najjače stranke sa hrvatskim predznakom?

Platforma je poslata prije potpisivanja i SNSD i HDZ 1990 i nijedna od ove dvije partije se oficijelno nije izjasnila o dokumentu. Dogovor nakon drugog sastanka sa SNSD u Sarajevu je bio da razmjenimo programska dokumenta i pokušamo ih usaglasiti. Mi smo svoj dokument odmah uručili SNSD, a od njih još nismo dobili njihov. Što se tiče stranaka sa hrvatskim predznakom, od četiri stranke potpisnice, tri su i stranke hrvatskog naroda u BiH.

Koliko ste spremni da odstupite od Platforme u slučaju pregovora sa ostalim strankama oko formiranja većine?

Mi ćemo se vrlo rado oglasiti o bilo kojoj platformi i spremni smo razgovarati o našoj platformi i usaglašavati je sa potencijalnim partnerima na državnom nivou. Pitanje je koliko su drugi spremni. Međutim, bilo bi krajnje neozbiljno prema građanima ukoliko stranke postignu bilo kakav dogovor koji ne bi bio okrenut pokretanju ekonomije i pravednijem društvu, te koji bi bio u suprotnosti sa onim što se od BiH očekuje u procesu integracija u NATO i EU.

Kako tumačite optužbe iz SNSD da je Platforma „nastavak unitarizacije BiH“ i tvrdnje iz HDZ BiH da je ona „oživljavanje prudskih stavova koji su ranije već odbačeni“?
 
Nemam komentar za nesuvisle optužbe. Bio bih vrlo srećan, a vjerujem i velika većina građana u BiH, da sam u prilici vidjeti bilo koji zajednički usaglašen dokument pomenutog dvojca. Siguran sam da bi to bilo prilično interesantno, a da li i moguće, nisam siguran. Svaka zemlja koja je željela da postane članica EU morala je da mijenja ustav, stoga je sasvim logično da i mi krenemo da mijenjamo svoj. Unitarizaciju i Prud ja ne vidim nigdje u ovom dokumentu.Ako SNSD i SDS i dva HDZ obezbijede kvalifikovanu većinu u oba doma parlamenta BiH poželjećemo im sve najbolje u zajedničkom radu

Pozicije u Savjetu ministara BiH

Na koje resore u Savjetu ministara BiH računaju partije potpisnice Platforme?

Računamo na pozicije premijera i spoljne poslove, a sve ostalo biće stvar dogovora. Prvo program, pa onda kadrovska politika.

Da li ste spremni da HDZ 1990 ustupite mjesto pedsjedavajućeg?

Ako će to biti razlog da nam se pridruže, a ne programska platforma, onda nismo. Bitno je da se dogovorimo o onome što ćemo raditi u narednom periodu. Vrata su im otvorena da zajedno formiramo vlast u FBiH, a eventualno i na državnom nivou.
Vjerujem da će prevladati razum. (Kliker.info-Blic)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku