hamburger-icon

Kliker.info

Zlatko Lagumdžija: Vratićemo povjerenje među političare

Zlatko Lagumdžija: Vratićemo povjerenje među političare

16 Februara
22:39 2012

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH i ministar inostranih poslova BiH, u intervjuu za "Nezavisne novine" kaže da je ta partija spremna na izgradnju nove i drugačije atmosfere u državi."Želimo izgradnju ozračja čija će karakteristika biti međusobno povjerenje i solidarnost i želimo da i drugi to budu", ističe Lagumdžija i dodaje da je potrebna rekonstrukcija odnosa u BiH i to na način da bude vraćeno povjerenje među političkim subjektima izgubljeno nakon pada aprilskog paketa ustavnih amandmana iz 2006. godine.Prema njegovim riječima, nedavnim formiranjem novog saziva Savjeta ministara nije završeno formiranje vlasti u BiH, te da kada je u pitanju državni nivo, kako kaže, mi smo napravili samo "prvi korak".

"Sada slijedi tzv. dubinska implementacija izbornih rezultata i političkog dogovora koja će trajati praktično cijeli mandat", ističe prvi čovjek SDP-a, ujedno obećavajući da Ministarstvo spoljnih poslova više neće biti u centru pažnje zbog raznih skandala, afera i nerada koji su obilježili prethodni mandatni period i što je nedopustivo."Obećavam da ću biti upravo ono što treba da budem. Dakle, ministar vanjskih poslova, a ne ministar turizma koji će hodati po bijelom svijetu bez ikakvog cilja i svrhe", naglašava on.

NN: S obzirom na to da se u posljednje vrijeme, prije svega od strane gospodina Čovića, često spominje pitanje rekonstrukcije Vlade Federacije BiH, možete li nam reći postoji li ta mogućnost i koliko je to uopšte izvjesno?

LAGUMDŽIJA: I mi koji na različitim nivoima predstavljamo SDP trudimo se napraviti različite vrste rekonstrukcija. Prije svega želimo napraviti potpunu rekonstrukciju sistema vrijednosti koji je do sada bio na sceni i koji je u potpunosti bio poremećen. Želimo promijeniti način razmišljanja političkih elita u odnosu na odgovornost koju imaju, a za koju nismo sigurni da li su je svi svjesni i da li je žele biti svjesni. Nadalje, želimo napraviti rekonstrukciju prioriteta vlasti i učiniti sve da se u fokus pažnje vrate problemi običnog čovjeka. Ono što također zahtijeva rekonstrukciju jesu odnosi unutar Bosne i Hercegovine na način da bude vraćeno povjerenje među političkim subjektima izgubljeno nakon pada aprilskog paketa ustavnih amandmana iz 2006. godine. Spremni smo na izgradnju nove, drugačije atmosfere u državi, na izgradnju ozračja čija će karakteristika biti međusobno povjerenje i solidarnost i želimo da i drugi to budu. Mi želimo da rješavamo probleme, a ne da stvaramo nove.

S obzirom na unutarstranačke probleme koje oba HDZ-a evidentno imaju i veliki broj nezadovoljnika, moram da kažem i to da donekle razumijem njihovu potrebu i insistiranje, pogotovo u javnim istupima, na rekonstrukciji federalne vlade, ali to jednostavno nije realno u ovom trenutku. Vlada FBiH radi dobar posao i ima punu podršku SDP-a. Sve dok je tako od rekonstrukcije nema ništa. S druge strane, sa HDZ-om smo u partnerskim odnosima na nivou BiH i u jednom broju kantona. Mi očekujemo pozitivne rezultate tog partnerstva i ukoliko se pokaže da su te vlade, zahvaljući HDZ-u, bolje, efikasnije i odgovornije možemo razgovarati o tome kako da ta pozitivna iskustva prenesemo i na druge vlade.

Na kraju ću reći i to da smatram neprincipijelnim insistiranje na rekonstrukciji samo jedne entitetske vlade, posebno ako je argument da na svim nivoima vlasti treba da imamo istu parlamentarnu većinu, sa čime se ja, uzgred rečeno, ne slažem. Osim toga, mislim da u federalnoj vladi teško da ima mjesta za više od dvije stranke iz trojke SDP, HDZ i SDA. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku