hamburger-icon

Kliker.info

Zlatko Lagumdžija: Sigurno je jedino da sa SDA nećemo ići u koaliciju

Zlatko Lagumdžija: Sigurno je jedino da sa SDA nećemo ići u koaliciju

21 Oktobra
00:24 2012

Nakon pet i po sati, koliko su trajali razgovori u Laktašima, delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Socijaldemokratske partije BiH rečeno je da su i dalje ostala otvorena mnoga pitanja te da će se razgovori nastaviti, jer danas nisu donijeli nikakve konkretne zaključke, ali žele da se situacija deblokira.Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao da su razgovarali o stanju u Vijeću ministara i državnom parlamentu, te reformama koje je neophodno provesti.-Ima mnogo otvorenih pitanja i želimo da se situacija deblokira, te da se krene u rješavanje životnih problema koji su vezani za ekonomiju, naglasio je Dodik.Potvrdio je da je bilo riječi i o predstojećim sjednicama dvaju domova Parlamenta BiH.-Imamo različite poglede vezano za razvoj te situacije, ali ostavili smo mogućnost da u narednih dan-dva vidimo na koji način se možemo približiti konkretnim pitanjima kako bi donijeli konkretne odluke, tvrdi Dodik.On je dodao da se mora ispitati i rad Vanjskotrgovionske komore BiH, koja se, ustvrdio je, ponaša kao strano tijelo i opterećuje privredu u ogromnim iznosima, jer su neke firme dužne da plate i milionsku godišnju članarinu.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija ponovo je odbacio mogućnost da ta stranka uđe u koaliciju sa SDA, ističući da SDPBiH više ne želi da učestvuje ni u kakvoj vlasti, ako ona neće biti odgovorna prema zajedničkom dogovorenom projektu za zemlju. -Potpuno je jasno da se SDPBiH i SDA nalaze na dvije različite strane budućnosti ekonomskih i socijalnih reformi u ovoj zemlji. Mi sa SDA imamo dijametralno različita mišljenja o brzini i sadržini reformi u ovoj zemlji, rekao je Lagumdžija u izjavi novinarima u Laktašima gdje su danas pet i po sati razgovarale delegacije SNSD-a i SDPBiH. Odbacujući mogućnost koalicije sa SDA, također je naveo da se njegova i ta stranka „duboko ne slažu u tome kako provoditi ekonomske reforme, kako voditi vladavinu prava, te zaustaviti višegodišnju politizaciju svega u ovoj zemlji od vladajućih struktura“. -SDA je stranka koja, uz puno uvažavanje prema njihovom kapacitetu i njihovim ljudima, kočnica reformi u ovoj zemlji. SDPBiH jednostavno u tome ne želi da učestvuje, rekao je Lagumdžija ali i dodao da njegova stranka ne želi da učesvuje ni u vlasti s HDZ-om, SNSD-om ili SDS-om, ako ne mogu naći zajednički imenitelj šta je potrebno učiniti u narednom periodu.

-Skoro da smo izgubili godine i godine. Nešto je i urađeno, ali SDPBiH više ne želi da učestvuje ni u kakvoj vlasti, ako ona neće biti odgovorna prema zajedničkom dogovorenom projektu. Toliko će iduća godina biti ekonomski i socijalno teška, kao i 2014., da nema razloga da se sve svodi na to da li će neko od nas biti ministar, rekao je on i dodao da neće da se cjenkaju o tome da li će neko nekoga preglasati u ponedjeljak ili utorak, već šta dalje i da li će imati nešto zajedničko. Ako toga nema, ističe on, nema potrebe da dalje rade zajedno. -Ako SNSD-e ima više zajedničkog sa SDA nego s nama, nije nikakav problem. Mi ne možemo birati svoje partnere, mimo onoga što je ustavni okvir u BiH. SNSD je nezaobilazna politička činjenica u BiH. I SDPBiH je mogao s SDA biti nezaobilazna politička činjenica, ali mi to ne želimo. Mi smatramo da se sa SDA reforme u ovoj zemlji ne mogu provoditi i to je jasno i jednostavno, rekao je Lagumdžija i za naredne dane najavio razgovore kako i na koji način doći do zajedničkog imenitelja o tome šta činiti u narednom periodu. Ako ga nađu, vjeruje, da će se nastaviti ono što je dogovoreno prije pet-šest mjeseci kada je usvojen budžet.Ukoliko ne bude tog zajedničkog imenitelja, on navodi da je sasvim prirodno da će Sulejman Tihić biti „veliki šef nove vladajuće koalicije i za SDPBiH će biti časno da bude opozicija takvom jednom projektu“. -I to je dobro za ovu zemlju, da mora biti neko ko će preuzeti odgovornost za vođenje ove zemlje, a neko za alternativu, dodao je on.

Precizirao je i da on nema namjeru biti ministar vanjskih, ako ljudi u Vijeću ministara BiH ne rade najbolje u intresu građana u okviru kapaciteta koje imaju. -Što bih hodao po svijetu i objašnjavao da se ovdje ne dešava ništa pozitivno. Ipak sam odgovoran čovjek, dodao je on. Ponovio je da se SDPBiH ne bori za funkcije. -Mi nismo SDA. Nas ne treba špartlom skidati s fotelja. Ukoliko postoji druga parlamentrna većina i ako SNSD-e, s SDS-om, dva HDZ-a želi da ide s SDA, nije nikakav problem. Ne treba protiv nas dizati ruke, kategoričan je Lagumdžija. Ponovio je da su tokom pet i po sati razgovora u Laktašima delegacije SNSD-a i SDPBiH najviše pažnje posvetili nagomilanim ekonomsko-socijalnim problemima. -Imamo jako veliki broj neefikasnih institcija. Ne radi se više o tome na kojem su one nivou, ali su postale same sebi svrha i nikome ne odgovaraju. Najveća odgovornost je na SNSD-u i SDP-u, koji imaju najveći broj poslanika, da to promjene i da damo poticaj novom početku, makar ove dvije godine koliko imamo pred sobom, rekao je Lagumdžija. Mišljenja je da treba napraviti jednu konzistetnu, cjelovitu, strukturu, koja podrazumijeva i Vijeće ministara i entitetske vlade koje rade i koje su suglasne oko nekoliko konkretnih projekata. Iako je i sam rekao da zvuči čudno da su o tome razgovarali pet i po sati, ali, precizirao je, najviše riječi je upravo bilo o tome kako da zaštite domaću privredu, budući da će prilivi u budžete već naredne godine biti znatno manji zbog recesije.

-Razgovarali smo o tome kako stvarati drugačiji poslovni ambijent, jer ko god sutra bude vlast, ukoliko privreda ne krene ozbiljnijim koracima naprijed, nijedna vlast nema nikakve šanse, već samo da bude pljuvana od vlastitog naroda. Ja nisam zainteresiran, ali ni Dodik, da budemo vlast koja će biti neučinkovita i koja će stalno biti pred negativnim sudom javnosti, kategoričan je predsjednik SDPBiH. On kaže da ovo što se posljednih godina dešavalo u BiH, pa i posljednjih nekoliko mjeseci zbog lokalnih izbora, „ne vodi zemlju nigdje“. -Potpuno je nevažno hoće li neko biti ovaj ili onaj ministar, ako ta osoba nema političko suglasje u široj političkoj koaliciji o tome šta nam je činiti, naglasio je Lagumdžija. Iznio je stav da je atmosfera na današnjem sastanku SNSD-a i SDPBIH bila dobra i otvorena te da postoji svijest da se stvari u BiH moraju promijeniti. -A promjena je i da dođe SDA umjesto nas. Da li na bolje ili lošije, to ćemo vidjeti, ali SDPBiH je spreman da podjeli odgovornost, posao i zajedničke ciljeve koji su realni u datim okolnostima s SNSD-om, SDS-om, HDZ-om i SBB-om. Spremni smo, ali samo ako znamo šta smo se dogovorili, a ne da se u naredne dvije godine svađamo oko toga šta smo se dogovorili ili šta ćemo se dogovoriti, ponovio je on. SNSD-ovoj delegaciji su bili Milorad Dodik, kao i visoki funkcioneri Nebojša Radmanović, Aleksandar Džombić, Nikola Špirić, Staša Košarac, Željka Cvijanović i Milorad Živković.U delegaciji SDP-a su bili Zlatko Lagumdžija, Nermin Nikšić, Denis Bećirović, Saša Magazinović, Damir Hadžić i Lidija Korać. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku