hamburger-icon

Kliker.info

Zlatko Lagumdžija : SDA kriva za odlazak Željka Komšića

Zlatko Lagumdžija : SDA kriva za odlazak Željka Komšića

24 Jula
19:10 2012

Predsjedništvo SDP-a prihvatilo je danas odluku Željka Komšića, potpredsjednika te stranke, po kojoj on više nije član  ove partije."Željko Komšić nije više član SDP-a po vlastitom zahtjevu. To je njegov lični čin, lična odluka i to tako treba i posmatrati. Meni je žao što moj drug Željko nije više s nama. Žao mi je politički, partijski, ljudski i prijateljski. Njegovu odliku razumijem u političkom smislu, ali kao prijatelj ne mogu", rekao je Zlatko Lagumdžija, lider SDP BiH.Na sjednici su Komšiću njegove dojučerašnje stranačke kolege poželjele sreću i poručile da i u budućnosti računa na SDP."Nama je žao što je Željko otišao, ali mi moramo ići dalje", rekao je Lagumdžija i dodao da je ovo veliki udarac za ljude iz SDP-a koji se pripremaju da ostvare rezultat na predstojećim oktobarskim izborima.Prvi čovjek SDP BiH za turbulencije i dešavanja u toj partiji optužio je SDA i indirektno kazao da je Komšićev odlazak plod rovarenja SDA.

"SDA rovari u SDP-u. Tihić mi je, kada je SDA izašla iz vlasti, lično rekao da će biti krvi do koljena", rekao je Lagumdžija na pres-konferenciji.Lider SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH prije sjednice izjavio je da istupanje Komšića iz partije ni na koji način neće utjecati na vanjsku politiku BiH jer Predsjedništvo BiH ostaje u punom kapacitetu.Dodao je da je to njegov stav iz kapaciteta ministra vanjskih poslova."Pojedinac ne utječe na evropski put BiH, koji je stvar političkog dogovora. Ono što dogovorimo to ćemo i uraditi i pomjeranje bilo koga na bilo koju poziciju neće utjecati na to", kategoričan je Lagumdžija.Nermin Nikšić, premijer FBiH, izrazio je žaljenje zbog Komšićeve odluke da napusti SDP BiH, navodeći da Komšić treba da se bori za svoje stavove, kako u stranci, tako i u Predsjedništvu BiH."Komšić je moj drug. Žao mi je što se odlučio na ovakav potez", rekao je Nikšić.

Nermin Pećanac, predsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDU BiH), rekao je da nije bilo nikakvih kontakata između njega i Komšića o mogućem prelasku Komšića u tu stranku."Međutim, ako bi Komšić izrazio želju da dođe u SDU BiH rado bismo ga primili. Naša vrata su mu uvijek otvorena", rekao je Pećanac.Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a, je, objašnjavajući razloge napuštanja stranke, naveo da nijedna partija ili lični interesi ne mogu biti bitniji od države, te da je, ako ne dođe do promjene u SDP-u, vrijeme za "neke nove političke procese i političke činjenice u BiH".On je istakao da je vrijeme da se SDP vrati na ono što je obećavao građanima 2010. godine."Nadam se da će ovaj moj potez pomoći da vrh SDP-a odustane od rješenja koja diskriminišu ogroman broj građana BiH i da će se vratiti favorizovanju rješenja koja garantuju ista prava svim građanima", pojasnio je Komšić.

On je u ponedjeljak zatražio od predsjednika SDP-a Novo Sarajevo da bude izbrisan iz članstva te stranke. Razlog izlaska iz SDP-a je sporazum koji je ta partija sklopila sa HDZ-om i s kojim se Komšić ne slaže.Odlučio je da napusti stranku nakon nedavnog dogovora Zlatka Lagumdžije, lidera SDP-a, i Dragana Čovića, lidera HDZ-a, koji su bez njegovog znanja dogovorili prijedlog ustavnih promjena, prema kojima bi ubuduće članovi Predsjedništva BiH bili birani u parlamentu, a ne na izborima. Komšić se usprotivio takvom prijedlogu, zbog čega je odlučio da napusti stranku.On je i prije nekoliko mjeseci najavio da napušta SDP, ali se tada predomislio. Dosad je dva puta na izborima biran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.SDP je posljednjih godina napustilo još nekoliko visokopozicioniranih članova, među kojima nedavno preminuli profesor iz Sarajeva Nijaz Duraković, Bogić Bogićević, Ivo Komšić, Miro Lazović i Nermin Pećanac. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku