hamburger-icon

Kliker.info

Zlatan Begić kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH: “Da vidimo šta nam je omogućio Schmidt”

Zlatan Begić kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH: “Da vidimo šta nam je omogućio Schmidt”

19 Januara
01:10 2023

Zastupnik DF-a u Predstavničkom domu PS BiH Zlatan Begić kandidat je za predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda Ostalih iako to nije predviđeno Ustavom FBiH kao ni izmjenama koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt u izbornoj noći 2. oktobra.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je odluke (u izbornoj noći!) kojima je na nezapamćen način u povijesti demokracije kompromitirao izborni proces i pogazio izbornu volju građana. Mi nećemo (niti bi ikad takvo poniženje sebi dopustili!) mjaukati i zazivati nove protivpravne odluke Christiana Schmidta samo da bi nas se uvelo u vlast (Bože sačuvaj!). Međutim, i dalje ćemo insistirati da Schmidt i svaki drugi visoki predstavnik poštuje vladavinu prava, što neizostavno podrazumijeva poštivanje i obavezu implementacije presuda i odluka Evropskog i Ustavnog suda.

U tom smislu, kao Bosanac i Hercegovac u državi Bosni i Hercegovini objavljujem svoju kandidaturu za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH, koja je jučer formalno podnesena u Domu naroda Parlamenta Federacije. Mogućnost kandidature i ostvarivanja ovog ključnog ljudskog prava da bi se jedna zemlja uopšte mogla nazvati demokratskom, u ovom slučaju zavisi upravo od naprijed navedenih odluka Christiana Schmidta – koje obuhvataju i način kandidature i izbora predsjednika/potpredsjednika entiteta Federacija BiH. Da li je Schmidt svojim odlukama omogućio nastavak i jačanje rasizma i diskriminacije svih nas koji nismo “konstitutivni” (Bosanci i Hercegovci, Romi, Jevreji i sl.) o tome ćemo dobiti potvrdu ubrzo.

Da mu se udari pečat kakav zaslužuje prema odlukama koje donosi. Biće to pečat i onima koji su potrčali da prave vlast po ovim odlukama, umjesto da pruže demokratski otpor rasizmu. Vjerovali ili ne, dođe vrijeme kada svakome postane važno kakav je pečat nosio, pored toga što će nastupiti pravna obaveza na eliminaciju ovih nedemokratskih i rasističkih Schmidtovih odluka, o kojoj će svoju riječ imati priliku da iznese i Evropski sud. Pa da vidimo možete li vršiti pritisak na sudije u Strazburu, kao što to radite prema Ustavnom sudu BiH. Nećemo se nikada predati, uvijek postoji dodatna mogućnost za borbu, i mi ćemo je znati pronaći”, naveo je Begić u obraćanju na društvenim mrežama.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku