hamburger-icon

Kliker.info

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH: Insistirat ću da se otkrije istina o Blažu Kraljeviću!

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH: Insistirat ću da se otkrije istina o Blažu Kraljeviću!

02 Juna
06:00 2011

 Predsjednik Federacije BiH, penzionisani general Živko Budimir podržava inicijativu da se zakonom regulira nezastarijevanje kriminalne privatizacije i ratnog profiterstva, ali i oduzimanje nelegalno stečene imovine. To je, veli jedan od organizatora odbrane u Slavoniji i bosanskoj Posavini, jedna od najefikasnijih mjera borbe protiv kriminala. – Osim što je braniteljska populacija na nekoliko načina opljačkana, jedna od najgorih i najbezobzirnijih pljački boračke populacije bila je privatizacija certifikatima. Najveći dio branitelja je te certifikate prodavao za najviše pet posto njihove vrijednosti, čak i manje, a onda su tim certifikatima privatizirana poduzeća.

Ne bi sve bilo tako crno da su barem nakon te privatizacije spomenuta poduzeća nastavila funkcionirati i da su otvorena radna mjesta. Međutim, nakon takve privatizacije, oni koji su na lak način došli do poduzeća uglavnom su ih uništili. Ili su ih uzimali zbog atraktivne lokacije i ugasili ih. To je jedan od nekorektnijih poteza prema pripadnicima HVO i Armije BiH od stare vlasti – kaže Budimir.

Kao jedan od svojih prioriteta naveli ste borbu protiv kriminala, korupcije i nepotizma. Ukazivali ste i na bogaćenje narodnih vođa u proteklih 20 godina. Zašto to smatrate važnim?

– Postoje tri razloga. Potreba za pozitivnom selekcijom, jer zbog nepotizma imamo negativnu selekciju kadrova. A nijedan sustav ne može kvalitetno reagirati ako se u sustav ugrađuju najkvalitetniji ljudi. Kada su u pitanju kriminal i korupcija, to je u vezi s iskorištavanjem kapitala koji BiH posjeduje, a koji odlazi u sivu i crnu ekonomiju. I treće, tako šaljemo poruku u svijet. Postajemo uređena zemlja. Ako zemlje EU i najveće ekonomske sile svijeta vide da se borimo protiv kriminala i korupcije, automatizmom ćemo postati poželjna destinacija za plasman inozemnog kapitala. Nisam idealista i utopista da vjerujem da će obračun s tim zlom biti lak i jednostavan i da ćemo sve to brzo riješiti. Ne postoje kriminal i korupcija samo u najvišim strukturama, pa da kažemo da toga više neće biti. Sve je to prisutno i na nižim razinama. I u političkim strankama koje su sada na vlasti ostao je dio ljudi koji su bili involvirani u cio taj proces. 

Nedavno ste upozorili da je politika Dragana Čovića i Milorada Dodika opasna po BiH. Zašto?

– Gledajte, u zadnje dvije godine sam analizirao istupe Dodika i nema nijednog u kojem on ne negira institucije BiH i da ne govori o referendumu. Taj referendum je predstavljao ispitivanje odnosa radi krajnjeg cilja, a to je referendum o podjeli BiH. To je ta politika koja je vrlo opasna. Čović je pristao podržavati politiku koja vodi ka podjeli BiH! A hrvatska politika mora voditi računa o svim Hrvatima koji žive u BiH, a posebice mora imati senzibiliteta prema onima koji žive u RS, a koji su potpuno obespravljeni. Smatram da je najveća nepravda nanesena Hrvatima Posavine, ali i drugih područja gdje je onemogućen povratak.

Slažete li se s ocjenama Katoličke crkve da Hrvati "cure" iz BiH?

– To nisu samo ocjene Katoličke crkve. To je evidentno i o tome govore činjenice. Puno je razloga za to. Najznačajniji razlozi su pozicija Hrvata u BiH. Posebno u RS, gdje su Hrvati i Bošnjaci obespravljeni. Hrvati u FBiH su, također, nejednakopravni. Osim toga, besperspektivnost je prisutna među svim narodima. Nažalost, naši mladi i obrazovani ljudi, intelektualci, koji tek trebaju dati nešto BiH, odlaze iz zemlje. No, ne možemo reći da Hrvati iz BiH samo odlaze u Hrvatsku. Oni odlaze i u treće zemlje.

Kako komentirate da je, donekle, pao entuzijazam vodstava dva HDZ-a u svojevrsnom dizanju pobune protiv nove Federalne vlade? Vi ste odranije tvrdili da je i Hrvatski narodni sabor (HNS) bio stranački skup.

– Ponavljam, to nije bio svehrvatski sabor. To je skup s ciljem osude formiranja vlasti bez dva HDZ-a. Za poziciju hrvatskog naroda u FBiH i cijeloj BiH najodgovorniji je onaj koji je taj narod predstavljao u institucijama BiH. Mislim da to hrvatski narod postepeno shvaća i zato podrška HDZ-ovima nije široka. Za stanje Hrvata u FBiH odgovorne su i druge stranke koje su obnašale vlast. Ne mogu se amnestirati ni bošnjačke stranke, a posebice SDA, koja je najduže u vlasti. Ako od 23 direktora poduzeća i institucija imate samo jednog Hrvata, ne možemo govoriti o jednakopravnosti hrvatskog naroda. Bošnjačke stranke i SDP moraju uvjeriti hrvatski narod da je FBiH, odnosno BiH, i njihova jednako kao i bošnjačka i srpska.
Šta mislite o zahtjevu Čovića za rekonstrukciju Vlade FBiH?

– To je, prije svega, dokaz kako su shvatili da su pogriješili što nisu prihvatiti ponudu OHR-a o načinu formiranja vlasti. To je posljedica i pritisaka unutar tih stranaka, posebice unutar HDZ-a BiH, jer su oni postali svjesni što su izgubili. Sada se, dakle, pokušavaju vratiti. Ja ne bih podržao takvu inicijativu, ali ne bih imao ništa protiv nje niti bi je osuđivao da je nova vlast pokazala da je nesposobna i da ne može raditi. Sve što je do sada urađeno pokazuje da bolje funkcioniramo nego ranije. Čemu mijenjati nešto što dobro radi.

HSP je danas u vlasti. Hoćete li se založiti za otkrivanje istine o smrti generala Blaža Kraljevića?

–  Dakako da ćemo se založiti! Ne samo za Kraljevića, već za sve slične slučajeve koji su se desili i tijekom rata. Moramo ovdje spomenuti i slučaj Vlade Šantića. I taj se slučaj mora riješiti. A imamo i poratne slučajeve, kao što je ubojstvo doministra MUP-a FBiH Joze Leutara. A takvih slučajeva ima i kod Bošnjaka i Srba.

Kako, onda, riješiti pitanje uspostave državne vlasti?

– Ukoliko se ne bude moglo naći drugo rješenje, za očekivati je da to bude nekakva široka koalicija. Ali, mislim da bi bilo pogrešno da ova vlast nema opozicije, koja će biti korektiv vlasti. Onda ni sami izbori nemaju smisla. Ta bi široka koalicija imala opravdanje samo ako se prije njene uspostave dogovore ustavne promjene, potpišu i da se svi članovi koalicije obvežu te promjene žurno provesti. Ne mislim da će državna vlast biti formirana brzo, ali ne vjerujem ni da ćemo je čekati do jeseni. Očekujem da će pod pritiscima EU i SAD ta vlast biti formirana nešto  ranije. Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku