hamburger-icon

Kliker.info

Zilkić napušta rijaset, Zukorlić Mešihat!

Zilkić napušta rijaset, Zukorlić Mešihat!

18 Oktobra
22:48 2011

U masi špekulacija koje su se proteklih dana pojavile u vezi s dogovorima o obnavljanju jedinstva i slobode Islamske zajednice u Srbiji – Sandžaku, koje vode čelni ljudi islamskih zajednica u BiH i Turskoj, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i turski reis šejh Mehmed Gormez, izvjesno je samo jedno.

Matična zajednica

Ako bude prihvaćena inicijativa za koju su beogradski državni mediji jučer tvrdili da "u ovom trenutku ima malo šansi", definitivno će biti ugašen Rijaset Islamske zajednice Srbije, sa samozvanim reisom Ademom Zilkićem na čelu, a ne Rijaset IZBiH, kako su pokušali podmetnuti srbijanski mediji. To nam je jučer potvrđeno iz više izvora bliskih ovom procesu. Štaviše, Rijaset IZBiH u ovom procesu dobio je na značaju i potvrđen je njegov utjecaj na Balkanu.

Zilkić sigurno više neće djelovati u Islamskoj zajednici u Srbiji, ali će se većina preostalih vjerskih službenika vratiti u okrilje matične zajednice. Zilkiću će se naći mjesto u nekoj od kulturnih ili obrazovnih ustanova.

Glavni muftija Islamske zajednice Muamer ef. Zukorlić zasigurno će i dalje ostati muftija sandžački. I to je, kao i gašenje Zilkićevog rijaseta, potpuno izvjesno. No, prema pouzdanim informacijama našeg lista, Zukorlić u daljoj budućnosti ne bi trebao biti na čelu najvišeg vjerskog i administrativnog organa Islamske zajednice u Srbiji, to jest Mešihata, iako će, zasigurno, i dalje zadržati veoma utjecajnu poziciju u Sandžaku.

Njemu je u julu 2008. povjeren petogodišnji mandat za predsjednika Mešihata IZ u Srbiji, koji istječe 2013., i u tom periodu tranzicije sigurno će biti na čelu cjelokupne Islamske zajednice u Srbiji.

Vjera i prosvjeta

Muftija Zukorlić tek je kratko za "Avaz" izjavio da su mu "jedinstvo i budućnost Islamske zajednice važniji od pozicije".

– Sporazum neće ugroziti značaj moje uloge u Islamskoj zajednici, iako sam izrazio spremnost prepustiti čelnu poziciju nekom od alima koji mogu uspješno vršiti tu funkciju. Vjera i prosvjeta su moj životni put kojem ću ostati dosljedan bez obzira na to na kojoj se poziciji nalazio – kazao je Zukorlić.

Ukoliko sporazum bude prihvaćen, zvaničnicima Islamske zajednice u Srbiji bit će zabranjeno miješanje u politiku, odnosno kandidiraje na izborima, agitiranje za političke partijer i organizovanje političkih skupova u džamijama.

"Vjerujem da će se mnogi zastidjeti"

– Sa zadovoljstvom pratim ponašanje medija ovih dana, koji samo potvrđuju koliko su neki od njih bili umiješani u agresiju na Islamsku zajednicu, iznoseći neistine i laži. Vjerujem da će se nakon potpisivanja ovog sporazuma mnogi zastidjeti zbog onoga što su govorili i pisali proteklih dana – istakao je Zukorlić.

Srbija tražila od Turske uklanjanje muftije Zukorlića

Osnovane informacija govore da objedinjavanje Islamske zajednice u Srbiji ponajviše ima za cilj da se ukloni upravo muftija Zukorlić, što u ovom trenutku niko ne želi potvrditi, ali ni demantirati. On je odavno najveći problem srbijanskom režimu i izvjesno je da je Srbija direktno od Turske tražila da joj se skine teret Zukorlića ili da se makar umanji njegov utjecaj. To su pragmatični Turci, očito, prihvatili.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku