hamburger-icon

Kliker.info

Zijad Bećirović : Dodik i Lagumdžija žele strpati milijarde u džep

Zijad Bećirović : Dodik i Lagumdžija žele strpati milijarde u džep

07 Novembra
08:56 2012

Cilj Dodika je da ovlada infrastrukturom i da preko Elektroprijenosa otvori još jedan projekt mobilne telefonije koju bi prodao i tim sredstvima kupio glasače na narednim izborima. Ko se razumije u ove stvari, zna da je krajnji cilj ovladati infrastrukturom koja može poslužiti za navedeni projekt i da Dodik, ali i Lagumdžija strpaju milijarde u svoj džep, ističe između ostalog u intervjuu Oslobođenju direktor međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES iz Ljubljane mr Zijad Bećirović.

• Kakve posljedice će po državu Bosnu i Hercegovinu proizvesti sporazum koji su prošle sedmice u Sarajevu postigli lideri SNSD-a i SDP-a BiH Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija?

– Neće proizvesti ništa ako se međunarodna zajednica aktivira i spriječi realizaciju sporazuma. U protivnom, BiH predstoji težak i neizvjestan period.

• Posebno je osjetljivo pitanje izbora tužilaca. Ako sporazum zaživi, sudije i tužioci bili bi birani po političkoj pripadnosti. Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso nazvala je smiješnim tvrdnje iz SDP-a da sadašnja imenovanja tužilaca od VSTV-a nisu u skladu sa evropskom praksom. Sporazum Dodik – Lagumdžija potkopava nadležnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, zbog čega su reagovali i iz Ambasade Kraljevine Norveške, koja je zajedno s vladom Švedske i Evropskom unijom snažno finansijski podržala rad VSTV-a kako bi se poboljšala efikasnost sudova širom BiH. Slažete li se s ocjenom da se ovdje radi o narušavanju nezavisnosti pravosuđa?

– Situacija u kojoj Dodik bira sudije i tužioce može se najbolje ilustrirati na pitanjima, odnosno suđenjima za organizirani kriminal, korupciju i počinjene ratne zločine. Oni predmeti koje Dodik izabere nikada neće presuditi genocid u BiH što su presudila dva međunarodna suda u Haagu. Dodik i Lagumdžija žele upravljati procesima, ali i njihovi koalicioni partneri ne samo da bi sebe zaštitili nego da tako mogu proganjati i svoje političke protivnike.

• Sporazumom o raspodjeli akumulirane dobiti između entiteta na udaru se našao i Elektroprijenos BiH. Kreatori sporazuma zanemarili su pismo direktora Generalne direkcije za proširenje EU Stefana Sannina, koji je upozorio da se ne smiju dirati sredstva Elektroprijenosa BiH. Gubi li na ovaj način BiH jednu značajnu državnu instituciju?

– Cilj Dodika je da ovlada infrastrukturom i da preko Elektroprijenosa otvori još jedan projekt mobilne telefonije koju bi prodao i tim sredstvima kupio glasače na narednim izborima. Ko se razumije u ove stvari, zna da je krajnji cilj ovladati infrastrukturom koja može poslužiti za navedeni projekt i da Dodik, ali i Lagumdžija strpaju milijarde u svoj džep.

• Kako komentarišete predložene izmjene Izbornog zakona koje, između ostalog, predviđaju i ponovo uvođenje sistema zatvorenih listi?

– Promjena Izbornog zakona trebala bi da omogući potpisnicima sporazuma da što duže vladaju i to treba spriječiti. Daniel Omeragić (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku