hamburger-icon

Kliker.info

Žestok šamar pred Vijećem sigurnosti Srbiji i Milanoviću zbog Srebrenice

Žestok šamar pred Vijećem sigurnosti Srbiji i Milanoviću zbog Srebrenice

13 Decembra
02:34 2022

Glavni tužilac sudskog Mehanizma u Haagu Serge Brammertz rekao je pred Vijećem sigurnosti UN-a da “građansko društvo” u Srbiji negira ratne zločine i slavi zločince, tvrdeći da “samo u Beogradu” ima “više od 150” murala generala VRS-a Ratka Mladića, osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zlodjela u Bosni i Hercegovini.

Negiranje zločina rašireno je, po Brammertzu, i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović „nastavlja da dovodi u pitanje da je u Srebrenici počinjen genocid“, naznačio je glavni tužilac.

Kao primer, Brammertz je naveo i da su „u Republici Srpskoj, visoki zvaničnici, uključujući i premijera, hvalili ratne zločince osuđene pred Haškim tribunalom“.

„To nisu riječi i dijela na marginama, već u političkim i kulturnim centrima regionalnih društava. Slavljenje ratnih zločinaca i revizionističko negiranje nedavnih zlodjela je postalo preovlađujući pravac“, ocijenio je Brammertz.

Govoreći o nužnosti saradnje tužilaca za ratne zločine u regionu, Brammertz je, kao i u junu, kritikovao Hrvatsku zbog odbijanja da sudi osumnjičenim Hrvatima. U saradnji tužilaca iz BiH, Srbije i Crne Gore ima „važnih naznaka napretka“, primijetio je Brammertz. Ti tužioci, međutim, kažu da Hrvatska ne sarađuje u predmetima u kojima su Hrvati osumnjičeni.

„Hrvatske vlasti obavijestile su me, ranije ove godine, da procesuiranje njihovih državljana smatraju pitanjem nacionalne bezbjednosti. Taj stav pretvara pravdu u političko pitanje, a trebalo bi da ona bude samo nezavisna sudska procjena dokaza u skladu sa zakonom“, rekao je Serge Brammertz.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku