hamburger-icon

Kliker.info

Zenljotres u Srbiji : Treslo gore nego za vrijeme NATO bombardovanja (Video)

Zenljotres u Srbiji : Treslo gore nego za vrijeme NATO bombardovanja (Video)

03 Novembra
16:32 2010

Svega nekoliko sati posle zemljotresa u Kraljevu počelo raščišćavanje ruševina. Ulice Kraljeva su jutros su prekrivene komadima betona, stakla, ciglama, malterom, dok, posle noćašnjeg glavnog potresa, naknadni udari i dalje povremeno potresaju grad. U pojedinim dijelovima grada i dalje nema struje ni vode. Okružni, opštinski i gradski štabovi civilne zaštite proglasili su vanrednu situaciju na području Kraljeva i formirali stručne komisije koje će obilaziti teren radi snimanja stanja posle zemljotresa. Pomoćnik ministra untrašnjih poslova Predrag Marić precizirao da vanredna situacija nije isto što i vanredno stanje. Vanredna situacija se proglašava kada lokalna samouprva nije u mogućnosti da se sopstvenim kapacitetima izbori sa posljedicama, pa joj je u saniranju štete potrebna pomoć ostalih državnih službi. "Vanredna situacija znači da je lokalnoj samoupravi potrebna pomoć da normalizuje funkcionisanje svih službi. To ne znači da lokalna samouprava nije sposobna, već da ozbiljnost situacije prevazilazi njene kapacitete", objasnio je Marić. Posle sjednice Gradskog štaba, proglašena je vanredna situacija za grad Kraljevo i danas komisija popisuje nastalu štetu.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da je situacija pod kontrolom, a pripadnici sektora kojim rukovodi, kao i jedinice Žandrmerije su na terenu. Prema Marićevim riječima, prema dogovoru ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, koji je u Kraljevo došao tokom noći, sa gradskim vlastima, svi su uključeni u saniranje posljedica zemljotresa koji je oštetio veliki broj objekata, posebno u tri okolna sela. U samom gradu oštećeno je mnogo javnih objekata i stambenih kuća. Tokom dana će biti obavljeno snimanje stanja na terenu i utvrđivanje u kojim od tih objekata će biti moguće nastaviti život, naveo je Marić. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević, koji se takođe nalazi u Kraljevu, rekao je da je oštećena glavna zgrada Doma zdravlja, ali da je i pored toga zbog lakših i težih povreda u toj ustanovi pregledano više desetina građana. U zemljotresu značajno oštećena zgrada Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, zbog čega je zabranjen ulaz u taj objekat i evakuiše se oprema iz laboratorija. Oštećenja ima i na bolničkim zgradama. Cijev je pukla i voda se izlila u porodilištu, zbog čega su bebe evakuisane u druge prostorije.

Škole u Kraljevu i okolnim selima danas neće raditi. Specijalizovane ekipe Sektora za vanredne situacije ostaće u Kraljevu, ali ne zato što se očekuju novi udari već zbog posla koji u narednim satima treba da se obavi. Zemljotres je najviše štete nanio naselju Grdici, gdie je poginuo bračni par Natalija i Siniša Stašić. Vitanovac ruiniran U selu Vitanovcu, gdie je bio epicentar noćašnjeg potresa, trenutno nema struje ni vode. Na mnogim objektima, privatnim kućama i školi, vidljivi su tragovi glavnog udara koji je bio 5,4 stepena Rihterove skale. To mjesto ima 850 domaćinstava sa oko 2.000 ljudi, a štetu je pretrpjelo oko 70 odsto objekata. Predsjednik Mjesne zajednice "Vitanovac" Dragan Ilić rekao je da je nekoliko mještana lakše povrijeđeno i da je pričinjena velika materijalna šteta. Prema riječima meštana, noć i jutro posle zemljotresa bili su im gori od bombardovanja, prije jedanaest godina. Pored Kraljeva, noćašnji zemljotres najviše se osjetio u tridesetak kilometara udaljenoj šumadijskoj opštini Knić, gdje je dvadesetak minuta vladao potpuni mrak, zbog nestanka struje. Najjači potres bio je u oblasti vodovodne akumulacije "Gruža". Posle glavnog udara, bilo je još nekoliko manjih, a u narednim satima može uslijediti još potresa, ali znatno slabijeg intenziteta. Još jedan zemljotres osjetio se u Kraljevu, jutros, oko 9.25. Pretpostavlja se da je, zapravo, riječ o najjačem u seriji naknadnih potresa, koji su posljedica smirivanja tla. Zemljotres se osjetio širom Srbije: u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Jagodini, Smederevu, Čačku, Novom Pazaru, Pirotu, Bujanovcu, ali na sreću, nije bilo većih posljedica. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku