hamburger-icon

Kliker.info

Zemlja dembelija : Mjesečna plata visokog predstavnika preko 22 000 eura

Zemlja dembelija : Mjesečna plata visokog predstavnika preko 22 000 eura

03 Aprila
16:42 2009

Plata visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) mjesečno iznosi 24.422 eura, piše sarajevski "Dnevni avaz". Ured visokog predstavnika u BiH ima poseban budžet koji usvaja Savet za implementaciju mira (PIC) i finansiraju ga države članice PIC-a.

"Plata ovog, kao i svih ostalih visokih predstavnika, usklađena je na odgovarajućem nivou u Evropskoj komisiji i sa njihovim platnim razredima", izjavio je portparol Ureda visokog predstavnika (OHR) Oleg Milišić ne želeći da komentariše konkretan iznos koji mmjesečno prima visoki predstavnik.Imenovanjem Valentina Incka za novog visokog i specijalnog predstavnika EU u BiH, Evropska unija usvojila je i finansijski plan poslovanja ureda visokog predstavnika, kojim su predviđena veća finansijska izdvajanja i kadrovsko jačanje.

Sarajevski dnevnik navodi da se više od polovine od ukupno 3,2 miliona eura budžeta ureda visokog predstavnika u BiH troši na plate i naknade zaposlenima.Ured visokog predstavnika u Sarajevu ima 37 zaposlenih.Plata šefa Finansijskog odjeljenja je 7.375 eura, dok se plate većine ostalih zaposlenih koji nisu iz BiH kreću od 4.000 do 4.950 eura.Državljani BiH koji su zaposleni u uredu visokog predstavnika imaju znatno niža primanja. Među njima, najvišu platu ima pravni savjetnik, 2.796 eura, dok niži službenici primaju 1.874 evra. Stažisti u uredu visokog predstavnika dobijaju 800 eura mesečno.Za troškove osiguranja stranih radnika godišnje se izdvaja ukupno 60.000 eura, piše sarajevski dnevnik i dodaje da "stranci imaju pravo i na plaćeno putovanje kući dva puta godišnje".(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku