hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić: Ovako više ne može, povukao sam logičan potez

Željko Komšić: Ovako više ne može, povukao sam logičan potez

20 Marta
12:44 2012

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio je jučer ostavku na sve funkcije u SDP-u, ali ne i na funkciju člana Predsjedništva, jer je to mandat koji su mu povjerili građani BiH.-Ovako više ne može, povukao sam logičan potez. Ostajem član SDP-a, ali bez ikakvih funkcija i nastavit ću da se borim za principe socijaldemokracije. Već su počele i znam da će biti još puno špekulacija, ali bit će vremena da objasnim i konkretne razloge što sam napustio mjesto potpredsjednika SDP-a i sve druge funkcije u ovoj stranci. Ne rad se o privatnim sukobima, nego o principijelnim razlozima. Ostajem član Predsjedništva BiH i nastavljam da na tom položaju radim u punom kapacitetu sa svim obavezama prema državi BiH, izjavio je sinoć za Dnevni list Željko Komić.

Više razloga

On će danas imati sastanak sa predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, ali odluku, kaže, neće promijeniti. Komšić je jučer u 15 sati podnio neopozivu ostavku na sve stranačke dužnosti u SDP-i poslao fax na adrese predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, predsjednika glavnog odbora SDP-a Svetozara Pudarića i generalnog tajnika stranke Nermina Nikšića.Službene reakcije SDP još nema, a nagađa se kako je ostavku podnio zbog sukoba sa Lagumdžijom koji traje već duže vremena. Razlog za Komšićevo istupanje je navodno dugotrajnom nezadovoljstvu stanjem u stranci, te činjenicom da svu politiku vodi uski krug ljudi. Lagumdžija se, kako otkrivaju izvori iz SDP-a, okružio mlađim stranačkim kadrovima stavljajući u drugi plan i Komšića i ostalu stariju ekipu. Donošenje odluka bez njegovog pitanja čini se da je kod Komšića prelila čašu.

Vuk Jeremić

S druge strane sukob je navodno kulminirao prije nekoliko dana kada je Zlatko Lagumdžija posjetio Beograd i dao podršku ministru vanjskih poslova Srbije Vuku Jeremiću za kandidaturu za predsjednika Generalne skupštine UN-a. Komšić se ranije negativno izrazio o Jeremićevoj kandidaturi pa je vijest da je Lagumdžija govorio suprotno u Beogradu doživio kao vlastito poniženje. U javnosti će biti još puno nagađanja o situaciju u SDP-u, ali ono što je sigurno jeste da je Komšićeva ostavka veliki potres za SDP, a tek će se vidjeti kolikih razmjera.

330.000 glasova

Željko Komšić je na posljednjim izborima po drugi put izabran za člana Predsjedništva BiH kao kandidat SDP-a s više od 330.000 glasova, dva puta više od zbira glasova njegovih najvećih konkurenata i 50.000 više od svoje stranke.U SDP-u je na posljednjim unutarstranačkim izborima izabran za potpredsjednika i člana Glavnog odbora. (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku