hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić na sesiji Kruga 99 : ” Moja je zemlja Bosna i Hercegovina i sve što je u njoj”

Željko Komšić na sesiji Kruga 99 : ” Moja je zemlja Bosna i Hercegovina i sve što je u njoj”

25 Oktobra
15:53 2015

Komsic123Bosna i Hercegovina treba drugačiji pristup u svojoj unutrašnjoj politici, istakao je danas predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić koji je na sesiji Kruga 99 govorio o temi “Kako zaustaviti etnopolitičke destrukcije BiH?”.Etnopolitika je realnost BiH i to treba prihvatiti kao slobodan izraz volje građana, kazao je Komšić.

“Nisam toliki protivnik etnopolitika iz razloga što to jeste stvarnost i realnost BiH. Da je suprotno, drugačiji bi uvijek bili rezultati izbora. Cijelu priču o političkom životu u BiH nakon rata treba posmatrati kao proces cjelokupne demokratizacije društva. Mora postojati razumijevanje i za multietničkim strankama koje sebe zovu strankama ljevice i etničkim strankama, to je jedna vrsta demokratizacije također. Učimo se toleranciji jednih prema drugima”, kazao je Komšić.

Govoreći u multietničkim strankama koje djeluju u zemlji, kazao je kako one BiH doživljavaju kao svoj životni i politički prostor, dok se etničke stranke ograničavaju na teritorije zemlje, odnosno na određene narode.

“Dakle, ovo je tema dostojna jednog kvalitetnog doktorata koji ne bi dao sve odgovore na pitanja koja ljudi žive u BiH. Spadam u red onih koji prihvataju realnost u BiH, a to je da postoje etnopolitike, da nam demokratski izbori svake četiri godine pokazuju da to jeste naš život. Da li je to korisno za BiH, vjerovatno se ne bismo složili. Ja mislim da BiH treba drugačiji pristup u svojoj unutrašnjoj politici i odnosima. Zato i jesam, takoreći, na strani ljevice”, kazao je Komšić.

Povodom nedavno zaključenog sporazuma o zajedničkom djelovanju zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u aktuelnom mandatu između Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), Komšić je kazao kako takvu koaliciju “ne doživljava negativnom.”

“Ja to ne doživljavam negativno, doživljavam to kao jedan proces koji teče. To je nešto što je prirodno slijedilo i uopšte nisam iznenađen što je do toga došlo. Čak sam gospodinu Izetbegoviću nakon izbora govorio da to uradi. Rekao sam i da u Sarajevu postoji političko nejedinstvo, što je također jedan od faktora nestabilnosti. Čak mu je tad moj savjet bio da ide ka zbližavanju, da odabere gospodina Radončića za svog partneta. I njemu sam to rekao nakon izbora. Istina, tada nisu htjeli ni da čuju jedan za drugog”, kazao je Komšić.

Na pitanje novinara za komentar na medijske izvještaje o tome kako je tokom mandata člana Predsjedništva BiH važio za “predstavnika bošnjačkog naroda”, Komšić je izjavio kako je ta infromacija za njega “nova”.

“Ja predstavnik bošnjačkog naroda? Sada ste rekli nešto sasvim novo za mene. Vi ste duboko pogriješili, kako ja mogu predstavnik bošnjačke politike, šta je bošnjačka politika? Meni je stalo do svakog čovjeka u zemlji, meni je svaki isti, nisam brojao krvna zrnca i gledao kako se ko izjašnjavao. Moja je zemlja BiH i sve što je u njoj”, zaključio je Komšić.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku