hamburger-icon

Kliker.info

Završne riječi tužilaca : Zatražili najstrožiju kaznu za optužene u predmetu “Dženan Memić”

Završne riječi tužilaca : Zatražili najstrožiju kaznu za optužene u predmetu “Dženan Memić”

03 Novembra
15:48 2022

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano suđenje u predmetu Zijad Mutap i drugi, poznatijem kao “Dženan Memić”, odnosno, iznošenje završnih riječi.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da se “iza nas nalazi glavni pretres te da je završen dokazni postupak” u kojem se pored niza materijalnih dokaza moglo čuti i 65 svjedoka – 15 sa mjerama zaštite.

Hasanspahić je ustvrdio da je odbrana, s druge strane, imala samo materijalne dokaze.

Na ročištu se danas raspravljalo o pet tačaka i tužioci su se referirali detaljno na svaku ponaosob.

Prva tačka se odnosila na prvooptuženog Zijada Mutapa i tužioci su tim povodom rekli kako je taj predmet specifičan zbog prikrivanja, fingiranja, brisanja i nestanaka ključnih dokaza o ubistvu Dženana Memića. Osim toga, specifičan je i zbog toga što se u ovom slučaju radi i o optuženima koji su bili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, a koji su bili dužni i po osnovu posla uraditi sve po zakonu, a desilo se upravo suprotno.

Tužioci su naveli da su uspjeli dokazati da je Zijad Mutap bio na čelu organizovane kriminalne grupe koja je upravo obavljala gore navedena krivična djela.

Iznijeli su detalje iz svih dokaza i svih iskaza 65 svjedoka od kojih su mnogi potvrdili da je, prema riječima tužioca, Zijad Mutap bio taj koji je sve te kriminalne radnje organizovao.

Podsjetili su na prošlo ročište na Sudu BiH kada je prezentovan dnevnik Zijada Mutapa, a u kojem je detaljno opisano sve što su on i ostali činili i doveli do manjka ključnih dokaza da se rasvijetli ubistvo Dženana Memića.

Druga tačka se odnosila na drugooptuženu Alisu Mutap i u njoj je spominjana amnezija te su tužioci rekli da će upravo taj dio biti podstrek za sva ostala suđenja na Sudu BiH da se amnezija nikako ne smije uzeti kao dokaz “zdravo za gotovo” te da se mora čuti objašnjenje te potvrditi da li je neko imao ili ne. Tužioci su ustvrdili da su u više navrata potvrdili i dokazala da Alisa Mutap nije imala amneziju te da svjesno nije dala određene iskaze koje bi mogle pomoći u rasvjetljenju ubistva Dženana Memića.

Referisali su se i na ostale optužene poput Hasana Dupovca, šefa odjela za saobraćajne prekršaje u MUP-u KS te njegovog saradnika Josipa Barića, ali i Muamera Ožegovića koji je tada radio kao uposlenik hotela Crystal u nioći kada je ubijen Dženan Memić, a kada su nestali ključni videosnimci.

Tužioci, dakle, smatraju da su uspjeli dokazati krivicu svih optuženih u ovom slučaju i tražili su da se svi dokazi i iskazi svjedoka uzmu u obzir i da Sud BiH izrekne maksimalne, odnosno, najstrožije kazne za ova krivična djela.

Vidjelo se da su tužioci bili emotivni, što je Ifet Feraget, advokat porodice Memić i kazao da je upravo to dovelo do odličnih završnih riječi.

Ta emocija kod tužilaca se možda u najvećoj mjeri istakla u onom dijelu kada je Ćazim Hasanspahić kazao da je Dženan Memić dobio sina nakon tragedije koja ga je zadesila da bi ono sada imalo sedam godina i da je nedopustivo da nakon toliko vremena porodica Memić i dalje traži pravdu.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku