hamburger-icon

Kliker.info

Zapad postavio ultimatum Gadafiju,odluka o početku vazdušnih udara danas u Parizu

Zapad postavio ultimatum Gadafiju,odluka o početku vazdušnih udara danas u Parizu

19 Marta
07:20 2011

Glavni štab libijskih pobunjenika pozvao je svoje snage da krenu prema gradu Al Magrum, koji se nalazi oko 50 kilometara južno od Bengazija, "kako bi blokirale snage libijskog lidera Moamera Gadafija". "Pozivamo vojnike i oficire da uzmu oružje i odu u Al Magrum kako bi branili ulaz u Bengazi i blokirali Gadafijeve snage", navodi se u saopštenju Glavnog štaba. Nekoliko desetina vozila je krenulo ka Al Magrumu, prenio je France presse. U Bengaziju je u petak poslije podne odjeknula eksplozija i čula se pucnjava. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama. Libijski režim saopštio je ranije da prekida vatru, dok je libijski zvaničnik Kaled Kaim kasnije rekao da libijska vojska nema namjeru da napadne Bengazi, uporište pobunjenika.Francuska, Velika Britanija, SAD i arapske zemlje pozvale su  libijskog lidera Muamera Gadafija da odmah prestane sa napadima na civile i naglasile da će u suprotnom biti izvršena vojna intervencija u skladu sa rezolucijom UN, saopštio je zvanični Pariz.

"Rezolucija 1973 koju je usvojio Savjet bezbjednosti UN podrazumjeva jasne obaveze koje se moraju ispuniti", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.Zvanični Pariz je takođe saopštio da Gadafi treba da povuče trupe iz Misurate i Zavije i da prestane sa nagomilavanjem trupa u Bengaziju kao i da snabdjevanje vodom, strujom i gasom mora biti ponovo uspostavljeno na čitavoj teritoriji Libije. U saopštenju se naglašava da se moraju obezbjediti uslovi kako bi libijsko stanovništvio primilo humanitarnu pomoć i da tu "nema pregovora". Prema Jelisejskoj palati, Gadafi će, ukoliko se ne povinuje rezoluciji 1973 trpjeti posljedice i u tom slučaju će se pribjeći vojnim sredstvima.U subotu će u Parizu biti održan sastanak generalnog sekratara UN Ban Ki Muna i predstavnika SAD, evropskih, afričkih i arapskih zemalja. Na sastanku bi trebalo da se donese definitivna odluka o vojnoj intervenciji u Libiji.Predsjednik SAD Barak Obama  je u Vašingtonu od libijskog vođe Moamera Gadafija zatražio da obustavi sve napade na civile, a ukoliko ne odstupi, SAD će se pridružiti vojnoj operaciji protiv Gadafija. Obama je novinarima u Bijeloj kući rekao da SAD ipak "neće rasporediti kopnene snage u Libiji". Savjet bezbjednosti UN je ranije usvojio rezoluciju koja dozvoljava vojnu intervenciju kako bi se spriječilo da libijske snage ubijaju civile.

Nema mjesta sumnji u Gadafijeve namjere "jer ih je obznanio", rekao je Obama i dodao: "Juče, govoreći o Bengaziju, gradu od oko 700.000 stanovnika, zaprijetio je (Gadafi) da neće imati milosti ni sažaljenja, i to prema sopstvenim građanima". Obama je podsjetio da su SAD i druge zemlje uvele sankcije Libiji, zazmrzle sredstva Gadafija, njegove porodice i saradnika i poslale zalihe humanitarne pomoći susjednim zemljama kako bi se lakše izborile s talasom izbjeglica."Moamer Gadafi sada ponovo može da bira", rekao je Obama, navodeći da se o uslovima koje je postavio Savet bezbjednosti UN ne može pregovarati. Obama je dodao da će Gadafi snositi posljednice, "ukoliko se ne povinuje".Predstavnici Kongresa ocjenili su da američki predsjednik Barak Obama treba da dobije odobrenje od Kongresa za vojnu operaciju u Libiji."Činjenica da SAD žele da vojno reaguju ne predstavlja samo odluku u UN. Postoji članak u ustavu o angažovanju naših oružanih snaga", izjavio je demokratski predstavnik u Kongresu Denis Kucinič, veliki protivnik američke vojne intervencije u Avganistanu i Iraku. "Predsjednik ne treba da ima vojnu akciju u Libiji bez glasanja predstavnika naroda", rekao je republikanski predsjednik Ričard Lugar. On je podsjetio da je predsjednik Ronald Regan prije 25 godina tražio odobrenje Kongresa za bombardovanje Libije.

Francuski ministar spoljnih poslova, Alen Žipe potvrdio je u petak da je sve spremno za vojnu intervenciju u Libiji, ali da će se na samitu u Parizu analizariti izjave libijskih vlasti o prestanku vatre i iz toga izvući zaključci."Mi smo spremni", izjavio je Žipe nakon sastanka s premijerom Francuske Fransoaom Fijonom, i dodao da će se na subotnjem sastanku predstavnika SAD i evropskih, afričkih i arapskih zemalja u Parizu analizirati izjave libijskih vlasti "o prestanku vatre i iz toga izvući određeni zaključci". Kako navodi agencija France presse, Žipe je na engleskom jeziku rekao da Gadafijev režim mora da prekine vatru na cijeloj teritoriji Libije, a ne samo u Bengaziju.Zvanični Pariz takođe je nakon što je jedan predstavnik Natoa izjavio da je moguće da Alijansa učestvuje u vojnoj intervernciji u Libiji, ponovio da se Francuska tome protivi."Stav Francuske je od početka nepromjenjen", rekao je agenciji France presse portparol francuskog ministarstva inostranih poslova, Bernar Valero i dodao da Pariz smatra da učešće Natoa u jednoj arapskoj zemlji ne bi bila dobra poruka. 8Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku