hamburger-icon

Kliker.info

Zajednička izjava : IZ i predstavnici Bošnjaka osudili ekstremizam i terorizam

Zajednička izjava : IZ i predstavnici Bošnjaka osudili ekstremizam i terorizam

04 Decembra
14:16 2015

Kavazbak5Čelnik Islamske yajednice u BiH, reisul-ulema Husein ef. Kavazović sastao se danas s bošnjačkim predstavnicima iz političkog, akademskog, kulturnog i vjerskog života, a tom je prilikom objavljena zajednička izjava u kojoj su osuđeni radikalizam i terorizam te upućen poziv bošnjačkom narodu da se “drži srednjeg puta u vjeri”.

“Mi, građani Bosne i Hercegovine, Bošnjaci i muslimani, predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života, zabrinuti zbog terorističkih akcija u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, svjesni naše odgovornosti za očuvanje slobode, mira i zajedničkog života u našoj domovini, odgovorni za političke, kulturne i vjerske prilike u bosanskohercegovačkom društvu, kao i za budućnost države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana najoštrije osuđujemo svaki oblik terorizma i sve terorističke akcije koje su izvedene u Bosni i Hercegovini, Evropi, u muslimanskim zemljama i bilo gdje u svijetu”, stoji u izjavi.

U tom kontekstu izražena je odlučnost da se “institucionalno, intelektualno, moralno i politički suprotstavi svakom obliku radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma, bez obzira od koga i s koje strane dolazili”.

“Od svih nadležnih institucija u državi zahtijevamo da se, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, a u cilju očuvanja ustavnih vrijednosti, prava i sloboda svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini, beskompromisno suprotstave svakom obliku radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma, te drugim oblicima djelovanja koji su protivni pravnom poretku, javnoj sigurnosti, moralu ili su na štetu života i zdravlja, odnosno na štetu prava i sloboda drugih ljudi”, navedeno je.

‘Strogo zabranjena prisila u stvarima vjere’

Od svih nadležnih u bosanskohercegovačkom društvu i u bošnjačkom narodu, kao i od svih nosilaca vjerskog autoriteta u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, zatraženo je da se “beskompromisno suprotstave svakoj isključivosti, radikalizmu, nasilnom ekstremizmu i terorizmu, jer su, sa stanovišta islama, u kojem je strogo zabranjena prisila u stvarima vjere, neprihvatljivi i suprotni univerzalnim civilizacijskim vrijednostima”.

“Od vjerskih, teoloških i obrazovnih krugova i institucija muslimanskih zemalja očekujemo da cijene naše autentično povijesno iskustvo i naš identitet za čije smo očuvanje platili visoku cijenu i položili mnogo života, da cijene našu vjersku/islamsku i evropsku samosvijest, koju baštinimo i dalje razvijamo u našem specifičnom kulturnom, društvenom i političkom kontekstu, da nastave poštovati ove principe kako se ne bi među muslimanima Bošnjacima razvijalo sektaštvo i vjerski razdor”, poručili su u izjavi.

Također se od lidera evropskih zemalja, posebno članica Europske unije u kojima su muslimani manjina, “očekuje da se suprotstave islamofobiji, diskriminaciji muslimana i njihovom poistovjećivanju s teroristima i neprijateljima civilizacije”.

Suprotstaviti se svakom obliku nasilja

Istovremeno se od međunarodne zajednice očekuje da se “uporedo s legitimnom borbom protiv terorizma, angažira i na uklanjanju političkih, ekonomskih i socijalnih nepravdi prema muslimanskim narodima i zemljama, budući da takve nepravde doprinose porastu siromaštva, očaja i beznađa, kao pogodnog tla za pojavu ekstremizma”.

“Od muslimana u Bosni i Hercegovini, kao i od muslimanskih zajednica u Evropi, očekujemo da ostanu dosljedni svojim tradicionalnim i univerzalnim moralnim, duhovnim i civilizacijskim vrijednostima islama, da se distanciraju od svakog radikalizma, da se suprotstave svakom obliku nasilja i da ih nepravda, koje u ovom nesavršenom svijetu uvijek ima, nikada i nigdje ne navede na postupke koji mogu povećati nepravdu i zlo, kako drugima tako i njima samima”, zaključeno je u zajedničkoj izjavi.

Osim Kavazovića, na skupu su govorili i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Hasan Čengić te profesori Fikret Karčić, Hilmo Neimarlija i Enes Karić.

Govorili su i predstavnici političkih partija te druge javne ličnosti, koji su izrazili podršku zajedničkoj izjavi.

(Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku