hamburger-icon

Kliker.info

Zagreb, Mostar : Hrvatska daje 176 mil. kuna za kampus Sveučilišta

Zagreb, Mostar : Hrvatska daje 176 mil. kuna za kampus Sveučilišta

20 Septembra
04:21 2008

Hrvatska je Vlada, doznaje ekskluzivno Večernji list, na posljednjoj sjednici odlučila namijeniti 176 milijuna kuna za dovršetak druge faze gradnje mostarskog sveučilišnoga kampusa. Dovršetak sveučilišnog kampusa najznačajniji je projekt potpore Zagreba Hrvatima u Bosni i Hercegovini u kojega će ukupno biti uloženo 360 milijuna kuna (100 milijuna maraka).
Bolonjski proces
Vlada je u zatvorenome dijelu sjednice u srijedu, pod predsjedanjem premijera Ive Sanadera, nakon izvještaja o dosadašnjem tijeku radova na sveučilišnom kampusu u prvoj fazi, u kojoj je uloženo 183,7 milijuna kuna, odlučila preuzeti obveze druge faze gradnje, za koju je prije dvije godine donijeta politička odluka. Odobreno je zaduženje od ukupno 176,299.830 kuna ili 43,3 milijuna maraka koje će se realizirati kroz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske kojemu je na čelu dr. Dragan Primorac. Dovršetkom gradnje kampusa, mostarsko sveučilište bit će prvo u ovome dijelu Europe koje je uspjelo uskladiti zahtjeve bolonjskoga procesa. U ovoj visokoškolskoj ustanovi već su započeli radovi druge faze. U krugu zgrade gradit će se nacionalna i sveučilišna knjižnica za koju je prema vladinoj odluci izdvojeno 30,2 milijuna kuna. Za dogradnju Ekonomskoga fakulteta i izgradnju Instituta za društvena istraživanja predviđeno je otprilike 3,5 milijuna, a za obnovu Rektorata i gradnju zajedničkih službi Sveučilišta 13,1 milijuna kuna. Najveći dio novca bit će usmjeren za gradnju nove zgrade studentskoga doma, jer studenti u Mostaru imaju velikih problema sa smještajem. Za novi paviljon studentskog doma namijenjeno je 53,2 milijuna kuna.
Podzemne garaže
Akademija likovnih umjetnosti i kiparski odjel dobivaju 6,5 milijuna, a Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih te Visoka učiteljska škola 8.3 milijuna kuna. Za dovršetak gradnje podzemnih garaža predviđeno je sedam, kotlovnice 1,4 te servisa 5,6 milijuna kuna. Fakultet Strojarstva i računarstva dobit će novi laboratorij za koji je namijenjeno 16,4 milijuna kuna. Za opremanje objekata koji su pri završetku na Filozofskom fakultetu izdvojeno je 1,7, za Medicinski 836.000, a Agronomiju 2,66 milijuna,
Građevinski 1,7 te za Zdravstvene studije 380.000. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku