hamburger-icon

Kliker.info

Zagreb : Hrvatska javnost zbunjena zbog nepostojanja uvjerljivog objašnjenja Sanaderove ostavke

Zagreb : Hrvatska javnost zbunjena zbog nepostojanja uvjerljivog objašnjenja Sanaderove ostavke

02 Jula
00:33 2009

pd_croatian_ivo_sanader2_150

 U nedostatku uvjerljivog objašnjenja predstavnici politièkih stranaka i politièki analitièari u Hrvatskoj  nagaðaju o pravim razlozima Sanaderova iznenadnog povlaèenja s dužnosti premijera i predsjednika HDZ-a. Kao moguæi razlozi spominju se previranja u HDZ-u,  bijeg od teških ekonomskih problema u državi, ili manevar za kandidaturu na predsjednièkim izborima poèetkom iduæe godine. Podsjetimo, Ivo Sanader je juèer u izvanrednom obraæanju javnosti objavio da se povlaèi s dužnosti premijera i  predsjednika stranke iz privatnih razloga. Izjavio je  da je nakon temeljitog razmišljanja donio odluku da  nakon dvadeset godina bavljenja politikom okrene novu stranicu i prepusti mjesto drugima, te da se nema namjeru kandidirati na predsjednièkim izborima poèetkom iduæe godine. Dužnost mandatara nove vlade namijenio je aktualnoj potpredsjednici sadašnje vlade Jadranki Kosor kojoj je namijenjena i uloga predsjednice HDZ-a. 

Kako ostavkom premijera prestaju i dužnosti ostalih èlanova vlade Kosor u iduæih trideset dana mora sastaviti novu vladu. Koalicijski partneri HSS, HSLS, SDSS, HSU i nacionalne manjine i nakon Sanaderove ostavke izjavljuju da ostaju i koaliciji s HDZ-om. Andriji Hebrangu Sanader je ponudio da bude kandidat HDZ-a na predsjednièkim izborima poèetkom 2010, i Hebrang bi se o toj ponudi ovih  dana trebao izjasniti. Iako tvrdi da odlazi iz politike, Sanader je u juèerašnjim izjavama ipak ostavio odškrinuta vrata da se u nju vrati. Postat æe poèasni predsjednik HDZ-a, a izjavio je da on ‘trenutno izlazi iz politike, ali ne i politika iz njega’. Predsjednik Mesiæ je zaèuðen izborom trenutka  u kojem je premijer odluèio objaviti svoj odlazak, jer je zemlja u ozbiljnoj gospodarskoj situaciji, a pregovaraèki proces s EU zapeli su zbog slovenske blokade. Kriza vlade u takvim uvjetima ne pridonosi stabilnosti zemlje i neminovno æe izazvati nedoumice u inozemstvu, priopæio je Ured predsjednika nakon sinoænjeg sastanka u kojem je Sanader predsjednika države i službeno upoznao sa svojom ostavkom. Mesiæ je u sinoænjem intervjuu zagrebaèkom Radiju 101 izjavio da je od Sanadera u razgovoru èuo isto obrazloženje ostavke kakvo je nekoliko sati ranije iznio i pred novinarima:"Na direktno pitanje da li to znaèi stvarno, do kraja, izlazak iz politike, on je rekao da može oèekivati kao što i drugi odu jednim putem, ali se poslije opet vrate, ali nije rekao u kojem smislu bi taj povratak mogao biti."

Predsjednik SDP-a Zoran Milanoviæ misli da izjašnjavanje o novom mandataru i vladi nije samo tehnièko, veæ duboko politièko pitanje. Zato SDP traži raspisivanje prijevremenih izbora, jasno oèitovanje hrvatskih biraèa o tome kakvo vodstvo žele."Nismo za spletke i preslagivanje veæ za jasno oèitovanje hrvatskog biraèkog tijela o tome kavo vodstvo žele i kakvu zemlju žele. U tome kao najveæe partnere vidimo hrvatske biraèe" – rekao je Milanoviæ.Potpredsjednica HNS-a Vesna Pusiæ istièe da treba jasno reæi da je u Hrvatskoj pala vlada i da je odluka premijera Sanadera u postojeæim teškim prilikama neodgovorna, pogotovo zato što nije dao jasno obrazloženje zašto se  povlaèi. Dojam je kazala je Pusiæ da to nije promišljena odluka, da je donesena naglo i pod nekom vrstom pritiska, a kakvog, to æe se vremenom saznati. Ona predviða da æe nova vlada koju æe sastaviti Jadranka Kosor biti tek prijelazno rješenje koje æe potrajati samo nekoliko mjeseci. IDS-ovac Damir Kajin meðutim uvjeren je da æe se Sanader za nekoliko mjeseci vratiti na scenu kao spasitelj i kandidirati se na predsjednièkim izborima: "Ja mislim da je to Sanaderov manevar, meðutim, isto tako želim vjerovati da taj ,manevar  neæe upaliti. Neæe narod za njim plakati. On sa sebe pokušava oprati svu odgovornost za slom Hrvatske. On sebe smjenjuje da bi se unaprijedio na izborima koji æe se voditi za predsjednika države."Politolog sa za zagrebaèkog Fakulteta za politièke znanosti dr Nenad Zakošek smatra da je Sanaderova ostavka posljedica sukoba u HDZ-u te da ona s obzirom da je donesena u uvjetima krize nije bez rizika. Smatra da situaciju nastalu njegovom ostavkom treba razriješiti na najdemokratskiji moguæi naèin – raspisivanjem prijevremenih parlamentarnih izbora. (Kliker.info-Glas Amerike)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku