hamburger-icon

Kliker.info

Zadah Karađorđeva : Dodik i Čović iscrtali granice trećeg entiteta

Zadah Karađorđeva : Dodik i Čović iscrtali granice trećeg entiteta

28 Oktobra
02:26 2009

  Bez obzira ko od stranačkih lidera neće doći,  sastanak koji je za petak u Banjaluci zakazao Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, bit će održan. Ono što se pouzdano zna jeste da je, bar do sinoć, dolazak zvanično potvrdio jedino Dragan Čović, predsjednik HDZ-a. Sulejman Tihić, lider SDA, sutra i prekosutra je u Briselu, Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, jedini je zvanično  saopćio da mu ne pada na pamet da ide na Dodikov sastanak, Božo Ljubić, lider HDZ-a 1990 još se javno nije izjasnio baš kao ni Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH. Vrlo je moguće da se ne pojavi ni Branislav Borenović koji zamjenuje Mladena Ivanića, predsjednika PDP-a.

Igre s Mostarom                    Prema izvorima „Sana", Dodiku i Čoviću i odgovara da niko drugi ne dođe na preksutrašnji sastanak. Njima dvojici ostalo je još samo da uglancaju svoj prijedlog unutrašnjeg ustrojstva koji, potpuno su saglasni, prije svega podrazumijeva uvođenje još jednog, hrvatskog entiteta u BiH.Iscrtali su mu i granice – u njegovom sastavu bili bi Zapadnohercegovački, Livanjski i Posavski kanton, zatim općine Srednjobosanskog kantona u kojem su Hrvati većinsko stanovništvo i općine s većinskim hrvatskim stanovništvom iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.Drugim riječima, Republika Srpska bi ostala u sadašnjim granicama, a Federacija BiH bi bila podijeljena na bošnjački i hrvatski entitet u koji bi ušao kompletan Mostar koji bi bio i glavni grad. Moguće da se upravo u tome i krije sadašnja potpuna blokada Mostara, odnosno neizbor gradonačelnika i neusvajanje budžeta za ovu godinu?

Zabacili i mamac                  Kao mamac na koji treba da bude ulovljena podrška za taj njihov prijedlog, Dodik i Čović su spremni prihvatiti da Sarajevo bude proglašeno za distrikt. Dodik je spreman pristati da u taj distrikt uđe dio Istočnog Sarajeva, a Čović da ustupi Kiseljak i Kreševo. Nadalje, u slučaju da se njihov prijedlog prihvati, oni su spremni dati saglasnost da se nadležnosti Predsjedništva BiH prebace na Vijeće ministara i da se ukine odredba po kojoj član Predsjedništva BiH iz RS može biti isključivo Srbin, a iz Federacije BiH isključivo Hrvat i Bošnjak.Kako saznajemo, ovaj njihov plan već je došao i do nekih krugova međunarodne zajednice, prije svega predstavnika nekih evropskih država, i sada ga pažljivo analiziraju. Također saznajemo da su Amerikanci oštro protiv takvog unutrašnjeg ustrojstva BiH.   (Kliker.info-San) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku