hamburger-icon

Kliker.info

Wolfgang Petritsch : “OHR treba da ide iz Bosne i Hercegovine”

Wolfgang Petritsch : “OHR treba da ide iz Bosne i Hercegovine”

03 Januara
15:16 2009

Austrijski diplomata i bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch rekao je da se već duže vremena zalaže za gašenje Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH, ističući da je strah da bi odlazak OHR-a doveo do raspada BiH neosnovan.Petritsch je rekao da njegovo zalaganje za gašenje OHR-a nije preuranjeno, jer BiH nema ambicije da postane dio OHR-a nego EU."OHR je napravljen u Dejtonu kako bi se sredilo stanje u državi osakaćenoj ratom. Nakon 13 godina stanje u BiH nije na zadovoljavajućem nivou i dio krivice za to snosi i međunarodna zajednica. Naravno, krivice ima i na strani BiH", objasnio je Petritsch.On smatra da međunarodna zajednica nije imala konzistentnu strategiju prema BiH, da je dugo vremena lutala od jednog do drugog rješenja i da je sada veoma teško definisati koji je put najbolji.
"Ako imate međunarodnu zajednicu koja je deset godina angažovana na jednom mjestu, to je nekako i razumljivo i može dati rezultate. Ali ako je ona tu čak 13 godina nakon Dejtona, to je previše. Objektivno, svako dalje angažovanje međunarodne zajednice na problemu duže od deset godina znak je da je u pitanju veliki problem", naglasio je Petritsch.
On je konstatovao da je međunarodna zajednica kroz OHR već predugo prisutna u BiH i ocijenio da bi se pravila država mora postojati odgovornost i partnerstvo domaćih političkih aktera.
Petritsch, koji je sada ambasador Austrije pri Organizaciji za evropsku saradnju i razvoj /OECD/ u Parizu rekao je u intervjuu za Dnevni avaz, da je došlo vrijeme da se problemi u BiH počnu rješavati iznutra i uz pomoć i saradnju sa EU, koja je jedina spoljna snaga koja ima legitimitet i perspektivu kojoj teže građani BiH."EU mora biti snažnije prisutna u BiH. Mi smo dobri u tehničkoj pomoći. Nedostaje nam politički okvir. Sada imamo priliku sa novom američkom administracijom, ipak ne zanosimo se. BiH ne može biti dio SAD, već EU. Treba nam zajednička akcija EU – SAD ", zaključio je Petritsch. (Kliker.info-RTRS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku