hamburger-icon

Kliker.info

Wolfgang Petritsch: BiH će uvijek ostati slaba država zbog prevelikog mješanja sa strane

Wolfgang Petritsch: BiH će uvijek ostati slaba država zbog prevelikog mješanja sa strane

25 Januara
14:06 2011

Nekadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič izjavio je da će BiH uvijek ostati slaba država, ali da je neophodno da se ona decentralizuje i da ta decentralizacija bude efikasna. "Očigledno je da Federacija BiH ima previše nivoa vlasti i zbog toga kaska. Političko uređenje je preskupo, spiralno i mora biti racionalizovano", rekao je  Petrič za hrvatski ”T-portal”.Petrič je izrazio zabrinutost zbog nedostatka napretka u BiH.    "Postoji mnogo razloga za to, a jedan od njih je i taj što je međunarodna zajednica vrlo dugo i duboko tamo anganžovana", istakao je nekadašnji visoki predstavnik u BiH.Prema njegovim riječima, kada je OHR, na čijem je čelu bio tri godine, predavao svom nasljedniku Pediju Ešdaunu rekao mu je da on treba da bude posljednji visoki predstavnik."Duboko sam uvjeren da sve dok sve tri etničke pripadnosti ne pronađu svoj put za saradnju, bez prevelikog miješanja sa strane, neće biti postignut nikakav napredak u toj zemlji", naglasio je Petrič.

On smatra da napore u BiH treba evropeizovati tako što će EU biti glavni igrač, dok SAD i drugi trebaju konstruktivno u tome da pomažu."EU bi definitivno trebalo da preuzme mjesto vozača koji će OHR odvesti, da se tako izrazim, iz bosanskog sistema tako da tamošnji političari na taj način budu primorani preuzeti punu odgovornost za svoje postupke. Odgovornost je najvažnija u ovom trenutku. Lokalna odgovornost", poručio je Petrič.On je uvjeren da je rješenje u BiH moguće.  "Jedan faktor mora biti snažan, a to je Evropa. Trebamo više Evrope u BiH u smislu pomaganja, ali više Evrope i u smislu da lokalni političari preuzimaju više odgovornosti za svoje postupke u evropskom smislu", rekao je Petrič.Njegov je prijedlog Briselu da jasnijim kalendarom prikaže korake približavanja EU kako bi i ljudi imali osjećaj da se kreću na tom dugom putu, a ne samo političari.Volfgang Petrič austrijski je diplomata sa dvadesetogodišnjim iskustvom u rješavanju sporova na prostoru bivše Jugoslavije, koji je od 1999. do 2002. godine obavljao funkciju visokog predstavnika u BiH. (Kliker.info-Srna)

 

SARAJEVO – Nekadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič izjavio je da će BiH uvijek ostati slaba država, ali da je neophodno da se ona decentralizuje i da ta decentralizacija bude efikasna. "Očigledno je da Federacija BiH ima previše nivoa vlasti i zbog toga kaska. Političko uređenje je preskupo, spiralno i mora biti racionalizovano", rekao je…

… Petrič za hrvatski ”T-portal”.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku