hamburger-icon

Kliker.info

Wolfgang Petrich: Bosna i Hercegovina se može raspasti ako institucije ne rade

Wolfgang Petrich: Bosna i Hercegovina se može raspasti ako institucije ne rade

25 Januara
06:45 2012

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič (Wolfgang Petrich) kazao je za "Dnevni avaz" da se BiH može raspasti ako njene institucije ne budu funkcionirale. Prema njegovim riječima, zato treba završiti uspostavljanje neophodnih državnih institucija i omogućiti im normalno funkcioniranje.

Prijetnja državi

Petrič je ovo kazao komentirajući upozorenje drugog bišeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) da je separatizam iz RS prijetnja opstanku države. – Kada je riječ o secesiji, onda je regionalni kontekst važan. Mislim da je Beogradu postalo jasno da, šta god RS negativno radi prema državi BiH, to će imati negativan utjecaj na aspiracije Srbije ka Evropskoj uniji – ističe Petrič.Prema njegovim riječima, situacija u BiH posljednjih godina ide unatrag. Ističe da je međunarodna zajednica predugo u BiH bez prenošenja odgovornosti, na snažniji način, na lokalne vlasti, i puštajući neke od njih da se previše igraju, umjesto da se ozbiljno bave politikom. Dodaje i da pažnja EU slabi. – Može biti slučajnost, ali od kada je propao referendum u EU, u Francuskoj i Holandiji 2005. i 2006., vidimo sve manje interesa za jugoistočnu Evropu, za takozvani zapadni Balkan – kaže bivši visoki predstavnik. Prema njegovim riječima, to predstavlja veliki problem naročito za nezavršene i slabe države poput BiH, gdje je još interes za entitete jači od interesa za državu.

Evropski standardi

Komentirajući najave iz RS o oduzimanju nadležosti Suda i Tužilaštva BiH, Petrič kaže da je veliki problem kada se neko dostignuće pokušava poništiti, naročito u ovako osjetljivoj oblasti. – EU treba jasno reći, izvan svake sumnje, da se evropski standardi narušavaju i da se to ne smije dozvoliti. BiH će biti decentralizirana i to nije problem, ali neke stvari moraju biti zajedničke, poput sigurnosne službe, sudstva, i institucija koje rade na približavanju Evropskoj uniji – istakao je naš sagovornik.

Unutrašnji problemi

Petrič kaže da nova bh. vlada treba demonstrirati volju cijele BiH da se pridruži EU. – Sada EU ima toliko unutrašnjih problema da BiH mora postati aktivnija u demonstriranju volje da se pridruži Uniji – kaže Pertič. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku