hamburger-icon

Kliker.info

William Burns u Sarajevu : SAD su spremne pomoći Bosni i Hercegovini

William Burns u Sarajevu : SAD su spremne pomoći Bosni i Hercegovini

17 Februara
21:49 2012

Zamjenik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država William Burns, razgovarao je u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova naše zemlje . On je tom prilikom  izrazio  podršku i posvećenost SAD-a napretku BiH na njenom euroatlantskom putu. Posebno je istakao da je formiranje Vijeća ministara BiH idealna prilika za BiH da nastavi s ispunjavanjem obaveza za prijem u NATO, te izrazio očekivanje da će se postići dalji napredak u rješavanju vojne imovine pred predstojeći samit NATO-a u Chicagu. Naglasio je da njegova zemlja podržava države Zapadnog Balkana na putu euroatlantskih integracija i da su čvrsto posvećene evropskoj budućnosti BiH, saopćeno je nakon posjete iz Predsjedništva BiH. 
 
EU i NATO
 
Kako je rečeno, Burns je i došao da izrazi podršku SAD-a Bosni i Hercegovini u njenom daljem napretku i prosperitetu, ali i podršku stabilnosti Zapadnog Balkana. Podržao je formiranje nove vlasti i izrazio zahvalnost za stalni doprinos BiH i učestvovanje vojnika u misiji ISAF. Članovi Predsjedništva BiH su istakli da postoji konsenzus u Predsjedništvu oko evropskih integracija kao prioriteta BiH. Zahvalili su za kontinuisanu podršku i posvećenost SAD-a Bosni i Hercegovini, te posebno za podršku svim reformskim procesima. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda također je jučer ugostio izaslanstvo SAD-a, predvođeno Williamom J. Burnsom. Predsjedatelj Bevanda je zahvalio na čestitkama i iskazanoj potpori državne tajnice SAD-a Hillary R. Clinton i upoznao njezina zamjenika s prioritetima novog saziva Vijeća ministara BiH. William Burns je istakao značaj pragmatičnog i praktičnog pristupa otklanjanju prepreka na putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU. On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom BiH i SAD-a. Predsjedatelj Bevanda je izrazio očekivanja da će suradnja biti nastavljena u predstojećem razdoblju, saopćeno je nakon susreta.

Saniranje štete
 
Zamjenik državne tajnice SAD-a je iskazao spremnost svoje zemlje da pomogne BiH na njenom euroatlantskom putu te saniranju aktualnih  posljedica izazvanih vremenskim nepogodama. Predsjedatelj Bevanda je zahvalio na sveukupnoj potpori SAD-a, naglasivši da su SAD dokazani i iskreni prijatelj BiH, te da će svaka pomoć biti dobrodošla. Sa Williamom Burnsom bio je i američki ambasador u našoj zemlji Patrick Moone, a izaslanstvo SAD-a je razgovaralo i s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom. Govoreći o pristupanju NATO-u, Lagumdžija je istakao da je za BiH prioritet ispunjavanje postavljenog uvjeta za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), koji se odnosi na pitanje perspektivne vojne imovine. Zamjenik državnog sekretara Burns je kazao da SAD Bosnu i Hercegovinu vide kao buduću članicu Evropske unije i NATO-a te će u skladu s tim nastaviti podržavati euroatlantske integracije naše zemlje, saopćeno je iz MVP-a BiH.   (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku