hamburger-icon

Kliker.info

WikiLeaks potvrdio : SAD bile za smjenu Milorada Dodika

WikiLeaks potvrdio : SAD bile za smjenu Milorada Dodika

04 Septembra
16:19 2011

Kristijan Švarc-Šiling, bivši visoki predstavnik u BiH, je u februaru 2007. zaprijetio upotrebom bonskih ovlaštenja protiv Milorada Dodika, tadašnjeg premijera RS, uz mogućnost njegovog uklanjanja s pozicije, naveo je Daglas Meklhejni, tadašnji američki ambasador u BiH, u depešama koje je objavio Vikiliks. Meklhejni je napisao i da bi američka vlada podržala takve sankcije protiv Dodika, i zato jer su, kako je rekao, neki njegovi potezi ugrozili američku politiku na Balkanu.Kako navodi Meklhejni, na jednom sastanku sa Dodikom u februaru 2007, zamolio je zapisničare da napuste sastanak, i u četiri oka Dodika upozorio da su njegova pojavljivanja u javnosti s Vojislavom Koštunicom, tadašnjim premijerom Srbije, i izjave u vezi s Kosovom u potpunosti suprotna sa američkom spoljnom politikom u regionu."Dodik je rekao da je primio i razumio poruku", navedeno je u depeši.Švarc-Šilingu i Amerikancima je smetala i Dodikova retorika u vezi sa referendumom u RS, Dodikovi zapaljivi stavovi u vezi s Kosovom, kao i stavovi o položaju Hrvata u BiH, odnosno zalaganje za hrvatski entitet. Kako piše Meklhejni, Švarc-Šiling je predložio set mogućih sankcija protiv Dodika, upotrebom bonskih ovlaštenja. Jedna moguća mjera je suspenzija implementacije aneksa o specijalnim i paralelnim vezama između RS i Srbije."Kako je rečeno u OHR-u, Koštunica i Dodik su te anekse potpisali iako je Vlada RS ranije obećala da to neće učiniti bez odobrenja OHR-a", navodi Meklhejni.

Druga moguća bonska sankcija je suspenzija sporazuma između RS i Srbije o izgradnji mosta na Rači, za koji, kako je rekao, OHR smatra da nije odobren od strane državnih institucija. Naredna opcija su finansijske sankcije protiv SNSD-a. Zanimljiva je četvrta navedena opcija, koja se odnosi na "djelovanje protiv Zakona o agencijama za javno obezbjeđenje"."Nije nam jasno šta se pod ovim misli", naveo je Meklhejni.Posebna mjera koja je razmatrana je mogućnost smjene Dodika."Švarc-Šiling je rekao da je cilj poslati jasan signal da je strpljenje međunarodne zajednice sa Dodikom pri kraju i da bi mogao očekivati energičnije akcije OHR-a u budućnosti, koje možda uključuju i njegovo uklanjanje ukoliko ne popravi svoje ponašanje", piše Meklhejni.Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a, smatra da se radi o pojedinačnim interpretacijama ljudi koji su tada bili ovdje nego što je u pitanju zvanična politika SAD."Meni i Dodiku su neke nedefinisane američke agencije koje su imale mandat nudile novac i pokušale podmićivati kako bi prošli neki projekti, ali da nikada nije uspjelo", Kazao je Vasić i istakao da je Švarc-Šiling "sitni balkanski političarčić", koji je na sličan način pokušavao ishoditi neke promjene.

"HDZ 1990 nije nikog podmićivao"

Nikakvog podmićivanja od strane HDZ 1990 prilikom glasanja o aprilskom paketu ustavnih promjena 2006. godine nije bilo, rekao je juče Veso Vegar, portparol te stranke. "Nije se radilo o odluci protiv nečega nego o odluci za nešto, a to je spoznaja da travanjski paket ne bi donio poboljšanje hrvatske ustavne pozicije", rekao je Vegar i dodao da je poznato da je Katolička crkva podržala taj stav. Vikiliks je objavio depeše američke ambasade u Sarajevu da su HDZ 1990 i SBiH kupili glasove da bi srušili aprilski paket, te da je HDZ 1990 uživao podršku Katoličke crkve koja je bila protiv HDZ BiH. (Kliker.info/NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku