hamburger-icon

Kliker.info

WikiLeaks komeša : Panika zbog knjige o prostituciji u BiH

WikiLeaks komeša : Panika zbog knjige o prostituciji u BiH

22 Decembra
07:30 2010

Samo što je kasno preksinoć sajt Wikileaks objavio nove depeše, u njihovo detaljisanje uključili su se svjetski mediji. Naime, prema nekim od tih depeša, zaposleni u privatnoj kompaniji „DynCorp" zaduženoj za obuku policajaca, drogirali su i seksualno iskorištavali dječake iz Afganistana.Svjetski mediji su odmah podsjetili da to nije jedini skandal kompanije „DynCorp" jer su neki njeni visokopozicionirani dužnosnici organizovali prostituciju i u BiH, a to je otkriveno prije deset godina.

Žrtve policajaca                Kompanija „DynCorp" bila je ovlaštena za regrutovanje 300 policajaca koji su radili u misiji IPTF u Bosni i Hercegovini. Među njima je bila i Katrin Bolkovac i ona je imala zadatak da ispituje žene žrtve seksualnog iskorištavanja. One su posvjedočile da su pripadnici mirovnih snaga, uposlenici UN-a i međunarodni policajci posjećivali bordele u BiH u kojima su one bile prisiljene pružati seksualne usluge.Svaki izvještaj koji je Katrin Bolkovac podnijela nadležnim je nestao i ona je 9. oktobra 2000. godine poslala informaciju direktno na adrese pedesetak osoba na najvišim položajima, uključujući i Žaka Klajna, specijalnog izaslanika u BiH glavnog sekretera Ujedinjenih nacija. U tom izvještaju navela je i konkretne slučajeve. Ubrzo je dobila otkaz u „DynCorpu", međutim ona je ovu kompaniju tužila sudu i 2002. godine presuđeno je u njenu korist.

Detalji i imena                        Katrin Bolkovac je napisala knjigu o sve što je saznala i otkrila u BiH i ona će biti objavljena u januaru. U nekim međunarodnim organizacijama već je nastupila panika i strah zbog te knjige jer u njoj autorica barata konkretnim imenima i slučajevima.Pored ostalog, do u detalje je opisano kako je jedan pripadnik IPTF-a u Sarajevu kupio djevojku za 1.000 dolara, držao je zaključanu u stanu koji je iznajmio i seksualno iskorištavao kad god mu se prohtjelo. Strana štampa je objavila i da postoji video snimak jednog međunarodnog dužnosnika koji je vozilom sa oznakom SFOR-a došao na sarajevski aerodrom i pokupio prostitutke koje su doputovale iz Rumunije i Slovačke. Svakoj od njih plaćano je 500 britanskih funti na dan. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku