hamburger-icon

Kliker.info

WHO upozorava : “Svake minute, svakog sata koji prođe, smanjuju se šanse da se preživjele pronađe žive”

WHO upozorava : “Svake minute, svakog sata koji prođe, smanjuju se šanse da se preživjele pronađe žive”

07 Februara
17:42 2023

Pola vremena od “kritična” prva 72 sata prošlo je otkako je jučer oko 4 sata ujutro po lokalnom vremenu potres magnitude 7.8 pogodio Tursku i Siriju.

S gotovo 5800 uništenih zgrada samo u Turskoj i hladnim noćima koje slijede, spasilačke ekipe imaju otprilike 36 sati prije nego što šanse za izvlačenje preživjelih postanu znatno manje. Britanski ministri nazvali su prva tri dana “kritičnima” za napore spašavanja, dok je čelnik organizacije Save the Children upozorio da će “hladnoća ubiti ljude”.

Pothranjeno stanovništvo u sjevernoj Siriji, koje se već suočava s brojnim humanitarnim krizama, bit će najgore pogođeno, smatra James Denselow iz dobrotvorne organizacije.

“Sada je utrka s vremenom”, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Svake minute, svakog sata koji prođe, smanjuju se šanse da se preživjele pronađe žive.”

Njegove komentare ponovio je i čelnik sirijskih Bijelih kaciga Raed al-Saleh, organizacije grupe  koja je među spasilačkim ekipama koje su se mučile u posljednjih 36 sati tražeći preživjele, dok su porodice  i prijatelji čekali u tjeskobi pokraj gomila ruševina.

U tom je razdoblju u Siriji i Turskoj zabilježeno više od 5200 smrtnih slučajeva, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da bi konačna brojka mogla dosegnuti 20.000.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku