hamburger-icon

Kliker.info

Washington strepi : Bespomoćnost, međusobna prebacivanja i hitni apeli

Washington strepi : Bespomoćnost, međusobna prebacivanja i hitni apeli

07 Avgusta
13:27 2011

 Smanjenje ocjene kreditne sposobnosti SAD izazvala je žučnu raspravu o tome šta se mora poduzeti. I dok predsjednik SAD Obama zahtijeva jedinstvo, opozicioni republikanci traže ostavku ministra finansija Geithnera. Onaj ko je tokom proteklog dana gledao političke emisije u SAD bio je konfrontiran sa grafikonima država. Na tim grafikonima je petnaest država bilo obojeno u zeleno, a jedna crvenom. Zelenom bojom su označene države koja još uvijek imaju najbolje ocjene rejting agencija, naprimjer Njemačka i Švajcarska. Crvenom bojom je bila označena država koja je do petka i sama bila zelena – SAD.SAD više nisu dio kluba država s najboljim bonitetom za dobijanje kredita – i to po prvi put u istoriji. I dok je u prvim reakcijama vlade u Vašingtonu stojalo kako se procjena agencije S&P zasniva na pogrešnim podacima, predsjednik Barack Obama je brzo prepoznao ozbiljnost situacije.

On je apelovao na demokrate i republikance da okončaju spor oko državnog duga. "Sada je vrijeme da se okrenemo sanaciji državnog budžeta", izjavio je on.To traži i John Chambers, direktor rejting agencije S&P koja je smanjila ocjenu kreditne sposobnosti SAD. Istinski razlog za ovolike dugove ne leži na sadašnjoj, niti na prošloj američkoj vladi, tvrdi Chambers, nego na ponašanju koje traje već mnogo godina. SAD su isuviše dugo živjele iznad svojih mogućnosti, stoga je smanjenje boniteta znak upozorenja, što ističe ova agencija. Istovremeno, direktor agencije S&P navodi da je dužina i način na koji je vođena debata između republikanaca i demokrata o povećanju gornje granice državnog duga bila kap koja je prelila čašu.

Geithner pred odlaskom?                      U .međuvremenu su republikanci prebacili predsjedniku Baracku Obami da je on odgovoran za ovu situaciju. Kandidatkinja za predstavnicu republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima Michele Bachmann zahtijeva da Obama uruči otkaz svom ministru finansija Timu Geithneru. "Otpustite Geithnera i napravite plan", govori ona obraćajući se gledaocima Fox televizije.Pri tome će Obama ionako uskoro morati da se odrekne Geithnerovih usluga. Sadašnjem ministru finansija je očito preko glave političkih natezanja u Vašingtonu. Navodno je još prije nekoliko nedjelja predsjedniku nagovijestio svoj odlazak u privredu.

Situacija vrlo ozbiljna                                       Republikanci i demokrate su jedinstveni samo u jednom: situacija je krajnje ozbiljna. Dugovi SAD su narasli na 14,3 biliona dolara. Renomirani profesor ekonomije Ken Rogoff upozorava kako američka privreda nikako da uhvati zamah, a problemi postoje i u Evropi. To je situacija koja stvara zabrinutost, kaže on i dodaje: "Ono što nam je u ovom trenutku potrebno je političko vođstvo. Naši političari moraju poduzeti nešto."Ali prije nego što nešto učine, moraju da sačekaju reakciju berzi koje se otvaraju u ponedjeljak. A mnogi strahuju da će, nakon što je prošle sedmice zabilježen veliki pad vrijednosti akcija, taj trend biti  nastavljen. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku