hamburger-icon

Kliker.info

Washington Post i ABC : Amerika podijeljena oko Obame pred kojim je teška kampanja

Washington Post i ABC : Amerika podijeljena oko Obame pred kojim je teška kampanja

19 Januara
07:22 2012

Samo deset mjeseci prije predsjedničkih izbora i nekoliko dana prije godišnjeg obraćanja naciji, istraživanja su pokazala da je američko biračko tijelo izuzetno polarizirano oko predsjednika Baracka Obame. Istraživanje su zajednički proveli Washington Posti i TV mreža ABC, a rezultati su pokazali da čak 52 posto Amerikanaca smatra da Obama u svome mandatu nije postigao dovoljno ili da je postigao vrlo malo ili ništa. Samo devet posto Amerikanaca smatra da je došlo do snažnog ekonomskog oporavka, a 18 posto ih je odgovorilo da financijski puno lošije stoje nego u trenutku kada je Barack Obama postao predsjednik.

Sve bolji rejting

Jedan od glavnih zaključaka ovoga istraživanja, piše WP, jest da pred Obamom stoji vrlo teška i izazovna kampanja za drugi mandat u Bijeloj kući. Demokratska stranka provela je istraživanje koje je pokazalo da bi Obama, kad bi se sada održavali izbori i da je protukandidat Mitt Romney, dobio 46 posto glasova, a njegov protukandidat jedan posto više. No analitičari smatraju da je Barack Obama iza sebe ostavio vremena kada mu je politički rejting bio najniži i da bi podrška mogla bitno rasti u idućih nekoliko mjeseci. Još u jesen predsjednika je podržavalo i njime bilo zadovoljno 42 posto Amerikanaca, a danas ga podržava njih 50 posto. Najviše pozitivnih poena dobio je za svoju politiku stvaranja novih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti, koja je više od dvije godine bila iznad devet posto, u posljednja četiri mjeseca pada i danas je 8,4 posto. Biračko tijelo također smatra da je Obamina politika za oporavak gospodarstva u posljednjih nekoliko mjeseci dala pozitivne rezultate.

Bitka za neovisne birače

No za predsjednika je krajnje ohrabrujuće što tradicionalno demokratski birači prilično čvrsto stoje iza njega, što bi moglo biti presudno za pobjedu na izborima. Njih 53 posto smatra da on vodi zemlju u dobrom smjeru, što je čak 21 posto više nego u rujnu prošle godine. Čak 65 posto birača demokrata smatra da je gospodarstvo u uzletu, što je 19 posto više nego u studenome. Ono što zabrinjava Obamin tim su neovisni birači, odnosno oni koji nisu vjerni nijednoj stranci. Većina njih smatra kako žive puno lošije nego što su živjeli kada je Obama ušao u Bijelu kuću. Mitt Romney u ovoj skupini birača ima blagu prednost, ali ta skupina ipak za sadašnje gospodarske nevolje više krivi Georgea Busha nego Obamu.(Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku