hamburger-icon

Kliker.info

Washington : Paket o povećavanju praga američkog zaduživanja usvojen u Zastupničkom domu

Washington : Paket o povećavanju praga američkog zaduživanja usvojen u Zastupničkom domu

02 Avgusta
02:53 2011
Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je kompromisni sporazum o povećavanju praga zaduživanja savezne vlade i rezovima u potrošnji, samo dan prije negoli bi Washington došao u poziciju da više ne može ispunjavati svoje financijske obveze. U sinoćnjem glasovanju 269 članova Zastupničkog doma glasovalo je za paket mjera, dok mu se 161 suprotstavilo.U cjelini sporazum je naišao na prilično mlaku podršku. Ipak svi se zastupnici slažu da je i to bolje negoli da Sjedinjene Države dođu u položaj da ne mogu ispunjavati financijske obveze.  Neki liberalni demokrati  tvrde da se njime odveć duboko režu socijalni programi i da se ne povećavaju porezi, međutim, republikanci kažu da kompromis ne čini dovoljno na smanjivanju potrošnje.

Senat planira glasovati o ovom paketu mjera danas u podne po istočno američkom vremenu. Nakon toga zakonski prijedlog odlazi na potpis predsjedniku Obami, koji je rekao da je postignuti sporazum sa Zastupničkim domom i Senatom kompromis  koji omogućava zemlji da izbjegne nesolventnost, dok istovremeno predstavlja polog za smanjivanje proračunskog manjka.  Dosadašnji prag zaduživanja iznosio je 14 bilijuna i 300 milijardi dolara.Barack Obama je napomenuo da sve opcije ostaju u igri u pregovorima o dodatnim rezovima.  Sporazumom je obuhvaćeno smanjivanje jednog bilijuna dolara potrošnje tijekom sljedećih deset godina i uspostava dvostranačkog panela u Kongresu koji će razmatrati dodatna smanjivanja.

Tijekom sinoćnjeg glasovanja u Zastupničkom domu došlo je i do jednog neočekivanog događaja. Demokratska kongresnica iz Arizone Gabrielle Giffords po prvi se put pojavila u ovom domu Kongresa otkako je teško ranjena u siječnju u napadu dok je održavala jedan politički skup u svom okrugu.      Njeni kolege ustali su na noge i pozdravili ju burnim aplauzom dok je ulazila u dvoranu i rukovala se s drugim zastupnicima.  Njena duga smeđa kosa kratko je podšišana i još uvijek ima problema pri hodu. Čelnica demokratske manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi pozdravila je kongresnicu Giffords rekavši kako joj je osobita čast da je može nazvati članicom Kongresa i prijateljicom.Gospođa Giffords pogođena je u glavu  tijekom napada pokraj jednog supermarketa u Tucsonu u kojem je šest osoba poginulo i 13 drugih je ranjeno. Dio njene lubanje zamijenjen je plastičnim umetkom, a kongresnica Gifford podvrgnuta je intenzivnoj fizikalnoj terapiji kako bi povratila sposobnost hodanja i govora. Napadač se nalazi u zatvoru i čeka suđenje. (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku