hamburger-icon

Kliker.info

Washington : Hrvatska danas postaje punopravna članica NATO saveza

Washington : Hrvatska danas postaje punopravna članica NATO saveza

01 Aprila
06:40 2009

Danas se u američkom Državnom sekretarijatu treba održati svečanost polaganja hrvatskog ratifikacijskog dokumenta čime će Hrvatska postati punopravna članica Saveza i kao takva će sudjelovati na sastanku na vrhu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu. Dokument će položiti hrvatska veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar-Kitarović.Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer uputio je jučer hrvatskom ministru vanjskih poslova i europskih integracija Gordanu Jandrokoviću pismo kojim je službeno pozvao Hrvatsku da pristupi Sjevernoatlantskom savezu. Tijekom susreta na marginama Međunarodne konferencije o Afganistanu u Den Haagu, gospodin Scheffer je ministru Jandrokoviću čestitao na postignutom cilju.

Povijest hrvatskog pristupa NATO savezu počinje u proljeće 1994. godine kada je hrvatsko izaslanstvo boravilo u sjedištu NATO-a u Bruxellesu i tom prigodom izrazilo želju za sudjelovanjem u Partnerstvu za mir. Pet godina poslije, u aprilu 1999., na summitu u Washingtonu, Hrvatska prvi put sudjeluje u svojstvu promatrača. Godinu poslije, 25. maja 2000., u Firenci, potpisuje okvirni dokument Partnerstva za mir i odmah zatim dobiva status pridružene članice u Parlamentarnoj skupštini NATO saveza.U Tirani 2.maja 2003., ministri vanjskih poslova Albanije, Hrvatske, Makedonije i Sjedinjenih Država potpisuju Američko-jadransku povelju kojom su se Sjedinjene Države obvezale da će Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji pomagati u pripremi ulaska u savez.

Američki Kongres je krajem 2005. prihvatio rezoluciju kojom se podupire ulazak Hrvatske u NATO. Deklaraciju sličnog sadržaja 30. maja 2006. godine donosi i Parlamentarna skupština NATO-a. Njome se Hrvatskoj i svim drugim članicama Američko-jadranske povelje daje potpora za što skoriji ulazak u Sjevernoatlantski savez.U novembru 2006. godine na summitu u Rigi deklaracijom je zaključeno da se na idućem summitu, 2008. u Bukureštu, u članstvo NATO-a pozovu one zemlje koje ispunjavaju standarde i mogu pridonijeti euroatlantskoj sigurnosti i stabilnosti. Jedna od njih bila je i Hrvatska, koja je, zajedno s Albanijom, na summitu u Bukureštu i dobila pozivnicu 3. aprila 2008. godine. U Bruxellesu je 9. jula 2008. godine 26 veleposlanika zemalja članica NATO-a potpisalo protokol o proširenju Saveza na Hrvatsku i Albaniju. Time su predstavnici tih dviju zemalja mogli sudjelovati na gotovo svim sastancima Saveza.Zatim je slijedio proces ratifikacije u zemljama članicama NATO-a koje su svoje ratifikacije zatim poslale u Washington jer je NATO savez i osnovan u ovome gradu 1949.godine. I evo danas Republika Hrvatska, zajedno s Albanijom, postaje punopravna članica Sjeverno-atlanske organizacije. (Kliker.info-VoA)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku